Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za prioritetne grupe

U sklopu prevencije obolijevanja od sezonskog gripa i ove godine u Crnoj Gori će se sprovoditi vakcinacija kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija ove virusne infekcije.

JZU Apoteke „Montefarm“ počela je distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa, svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore.
Isporučene količine namijenjene su prioritetnim i ranjivim grupama, dok će se kompletna isporuka vakcina protiv sezonskog gripa, u količinama koje su trebovale zdravstvene ustanove, za sve kategorije osiguranika kojima se preporučuje vakcinacija, obaviti tokom naredne sedmice.
Domovi zdravlja obavjestiće građane o načinu, odnosno, mjestu i vremenu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.
Vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje se svim osobama starijim od šest mjeseci sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobama sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.
Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti