Podrška Unicefa Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović, održala je, u prostorijama Ministarstva, sastanak sa Marijom Mokrovom, v. d. zamjenice šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori.

Dvije strane su razmijenile mišljenja o tekućim inicijativama koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje u dijelu priprema za predstojeću školsku godinu.
Marija Mokrova je govorila o globalnoj kampanji koju su, zajedno, pokrenuli Unicef, Unesko i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje. U tom smislu, bilo je riječi i o dalekosežnim posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, ali i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima trerba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene. Predstavnice Unicefa su, govoreći o pripremama nove školske godine, istakle značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, podršku nastavnicima, kao i neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj, ali i zaštita mentalnog zdravlja djece. „Mi smo uvijek za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje“, kazala je Milica Kadović, ističući da je od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da se predstavnici Ministarstva nadaju da će djeca u škole, ove godine, moći da krenu redovno.
Razgovoru su prisustvovale i Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u Unicefu, direktorica Direktorata za srednje obrazovanje, Marija Lalatović, i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavica Ilinčić.
Tokom sastanka, bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta – u tom smislu, govorilo se o obilascima, koje sprovode direktorice Direktorata, crnogorskih regija sa ciljem upoznavanja stanja na terenu, razgovora sa direktorima osnovnih i srednjih škola, analize stanja u obrazovnom sistemu, planovima i strategijama kojima, u narednom periodu, treba posvetiti pažnju.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti