Pogledajte Neuschwanstein, dvorac iz bajke koji je inspirisao logo Walta Disneyja

Dvorac Neuschwanstein u Njemačkoj jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Evropi jer ga godišnje posjeti oko 1,3 miliona ljudi. Bio je inspiracija za logo Walta Disneyja i dvorac iz crtanog filma "Trnoružica".

Neuschwanstein je udaljen manje od tri sata vožnje od Minhena. Otvoren je 1886. godine, a izgradnju je platio Ludwig II Bavarski. Bio je poznat kao čovjek koji je volio luksuz i ekstravaganciju. Iako je plaćao vlastitim novcem, stanovnici Bavarske su mu zamjerali to što se bavi trivijalnim stvarima, a ne pomaže njima.

Izgled dvorca osmislio je arhitekt Eduard Riedel. Može se smatrati tipičnim za arhitekturu 19. stoljeća. Polukružni lukovi, vitki tornjevi i raskošan dekor su elementi koji Neuschwansteinu daju posebnu čar.

Opremljen je najnovijom tehnologijom tog vremena. Električno zvono za poslugu, centralno grijanje i lift su se koristili.

Mnoge slike inspirisane su operama Richarda Wagnera i prikazuju ljubav, pokoru i spasenje. Ludwig II je bio blizak brijatelj ovog kompozitora, a toliko ga cijenio da je jednom prilikom naveo kako je Neuschwanstein izgradio u njegovu čast.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti