Poljski mediji:Crna Gora zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora – baš poput bajke

Crna Gora je destinacija koju vrijedi posjetiti u post-pandemijskom periodu , objavili su uticajni poljski mediji Đenik Polski (Dziennin Polski) i Gazeta Krakovska (Gazeta Krakowska).

Autor teksta Marek Długopolski koji je ranije boravio u studijskoj posjeti Crnoj Gori, posredstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, nosi lijepe uspomene iz naše zemlje.

On ne krije oduševljenje poluostrvom Sveti Stefan koje opisuje kao „Jadranski Monako”.

„Sveti Stefan je oaza luksuza uronjena u tirkizno more. Krvavo crvena boja krovova, bijela i nježno siva boja kamena, zelenilo stabala, jednostavne, stroge, ali čvrste zgrade, te šarmantne i tihe uličice.
Sveti Stefan, biser crnogorskog primorja, Jadranski Monako, jedna je od najfotografisanijih atrakcija Crne Gore, a ujedno je i ekskluzivni hotel u kojem svoj mir pronalaze filmske zvijezde, umjetnici, političari i neki od najmoćnijih ljudi na svijetu. Sudbonosno „da“ ovdje su izgovorili teniski as Novak Đoković i njegova dugoodišnja partnerka Jelena Ristić“, piše autor.

Długopolski navodi da Crna Gora ima obilje šarmantnih i neobičnih lokacija, a neke od njih su primorski gradovi Budva, Kotor, Bar, Ulcinj i Herceg Novi.

„Budva se smatra jednim od najstarijih gradova na Jadranskom mora i bila je dom Grka, Rimljana, Mlečana i Slovena, a sada je jedno od najmodernijih odmarališta u Crnoj Gori. Turisti rado posjećuju i
"srednjovjekovni" grad Kotor koji podsjeća na bajkovitu Veneciju, Bar gdje je 1077. godine krunisan prvi kralj Mihailo Vojislavljević, kao i divni Ulcinj, poznat po svojoj gusarskoj prošlosti ali i najdužoj
plaži u Crnoj Gori, dugoj 13 km. Ne možete da ne posjetite i kraljevstvo slikara i pisaca-grad Herceg Novi“, piše on.

Čitaocima se u tekstu preporučuje i posjeta istorijskoj i kulturnoj prijestonici Cetinje, kao i uspon na mauzolej na Lovćenu Petra Petrovića Njegoša II , koji je, kako autor navodi, ne samo vladar,
knez-vladika i filozof, već i najveći crnogorski pjesnik.

„Crnogorci se mogu pohvaliti i manastirom Ostrog iz 17.vijeka koji je odredište brojnih hodočašća, najvećim jezerom na Blakanu- Skadarskim jezerom, monumentalnim kanjonom Tare sa dubinom od 1.300
metara, kao i sa 117 plaža dužine 73km što je takođe impresivno. Ovu zemlju ne možete napustiti da ne isprobate njeguški pršut i pljevaljski sir, a tu su i izvrsne masline i grožđe“, navodi se u tekstu.

Długopolski na kraju preporučuje čitaocima da posjete Crnu Goru, zemlju moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora, čim prođu ograničenja za putovanja.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti