Popuštaju mjere: Planinari se vraćaju na Mount Everest nakon godinu dana pauze

Stotine planinara vraćaju se na Mount Everest prvi put narednog mjeseca pod strogim uslovima, rekli su zvaničnici Vlade Nepala i alpinisti, nakon što je najviši vrh na svijetu bio nedostupan godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se , kako prenosi Srna, da će više od 300 stranih alpinista pokušati da osvoji vrh od 8.849 metara ove sezone koja počinje u aprilu. Uveden je zahtjev jednosedmičnog karantina kao i potvrda planinara da su negativni na koronavirus.

Osam od 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, među njima Everest, nalaze se dijelom i potpuno u Nepalu, a stotine stranih alpinista godišnje ostave milione dolara u ovoj državi.

Nepal je zatvorio svoje planine u martu prošle godine radi suzbijanja širenja virusa. U Nepalu je do sada zaraženo 274.973 ljudi, dok je 3.012 umrlo.

Organizatori ekspedicija kažu da će kineska strana Everesta ostati zatvorena za strane alpiniste i ove sezone, kao i cijele prošle godine, što znači da će više planinara doći u Nepal.

Nepal je u januaru počeo imunizaciju vakcinom Astra Zeneca, koju je dobio od Indije. Broj zaraženih opada, pa je jučer zabilježeno 100 novih slučajeva infekcije, dok su oktobru jednog dana registrovana 5.743 slučaja.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti