Posvetom legendarnom džez umjetniku Nikoli Mimu Mitroviću, počinje 33. GRAD TEATAR

Liječiti srce, zabavljajući razum

Pod sloganom „Liječiti srce, zabavljajući razum“ (koji je preuzet iz romana „Selestina“ Fernanda de Rohasa), večeras u 21 čas na sceni Između crkava zavjese 33. Grada teatra svečano će podići koncert Big Benda RTS "Mimo od Budve".
Ovim muzičkim događajem festival, grad Budva, i kolege s kojima je nekada nastupao kao član ovog benda, odaju počast legendarnom crnogorskom i evropskom džez umjetniku Nikoli Mimu Mitroviću. Kako ističe Dragoslav Fredi Stanisavljević, prva truba Big Benda i njegov odgovorni urednik, Mimo Mitrović (1947 - 2010) je jedan od najvećih i najznačajnijih reprezenata džeza u nekadašnjoj Jugoslaviji.


- Koncert "Mimo od Budve" biće ekskluzivna premijera istoimenog kompakt diska, na kojem se nalaze sedam kompozicija. Te kompozicije su retrospektiva onoga što je Mimo snimao posljednjih trideset – četrdeset godina sa našim Big Bendom tadašnjeg Radio Beograda, čiji je član bio u jednom periodu. Na njemu su i dve kompozicije koje smo naknadno snimili, a komponovane su u njegovu čast – jedna je „Blues For Mimo“, kompozitor i aranžer je Ivan Ilić, dirigent Big Benda, a druga je “Mimo od Budve, balada koju je napisao Duško Gojković one godine kada smo, nažalost, izgubili Mima Mitrovića, i po kojoj je naslovljen ovaj kompakt disk - kaže Stanisavljević, ističući da ovaj koncert za sve njih ima duboko emotivno značenje.


- To je posveta ne samo jednom izuzetnom džez muzičaru i kolegi od koga smo učili, s kojim smo imali privilegiju i čast da nastupamo, nego i divnom čovjeku, velikom gospodinu, džentlmenu i prijatelju, kakav je Mimo bio, zbog čega nam i danas nedostaje.
Značaj budvanskog festivala, koji će do 30. avgusta predstaviti publici brojne umjetnike i značajna ostvarenja iz regiona u svim segmentima svojih programa, potvrđuje jedno izuzetno evropsko priznanje - od ove godine Grad teatar nosi oznaku EFFE (Europe for festivals – Festivals for Europa), koju dobijaju festivali zbog svoje umjetničke posvećenosti, uključivanja u lokalnu zajednicu, i evropski i globalni kontekst.


Prema riječima direktorke Milene Lubarde Marojević, za Grad teatar je od velike važnosti upravo prisustvo na međunarodnoj sceni, a način na koji ovaj festival pristupa odnosu lokalnog i globalnog je takav da se na lokalnim potencijalima, na ambijentu i temama koje su zajedničke svim ljudima Mediterana, grade sadržaji koji mogu trčati međunarodne trke.


- Ono što ovog ljeta iz Dramskog programa svakako ne bi trebalo propustiti su ostvarenja „Hinkeman“ i „Bakhe-kratak pregled raspadanja" Igora Vuka Torbice, zatim „Blue Moon“ Borisa Liješevića, kao i bugarska predstava „Luda trava“ Margarite Mladenove, i „Djevojčicu sa Žicama“ Marjana Nećaka. Tu su i „Mister Bufo“ Daria Šivaka, „Kapital“ Andraša Urbana, „Sjećaš li se Doli Bel“ Kokana Mladenovića..., a to je zaista samo dio ovogodišnje izuzetne ponude. Likovni program obilježavaju dvije značajne izložbe - prvu čine radovi Dimitrija Popovića objedinjeni pod naslovom „Corpus Aeternum“, a drugu djela iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore pod naslovom „Mediteran u djelima crnogorskih slikara II“ - kaže Milena Lubarda Marojević.


Muzički program realizuje se u saradnji sa festivalom Espressivo sa Cetinja i tamošnjom Muzičkom akademijom, on objedinjuje neke izvanredne izvođače poput Moskovskog simfonijskog orkestra i nekoliko izvanrednih inostranih solista, kao što su pijanista Ivan Rudin, vilončelista Niklas Šmit...
Književni program, Trg pjesnika, predstaviće i ovog ljeta najmarkatnije autore, poput Damira Karakaša, Dževada Karahasana, Dragana Prole, Dejana Atanaackovića, Marka Tomaša, Zorana Predina, Mila Lompara..., koji na budvansku pjacetu stižu sa svojim novim djelima. Trg pjesnika svečano će zatvoriti slovenački pisac Drago Jančar, ovogodišnji dobitnk nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša".
Tu je još jedan važan i provokativni program, debata o temi “Pozorište u vremenu grubosti – kako voljeti teatar u svijetu bez milosti, ljubavi, nade...”, koja će okupiti brojne pozorišne i kulturne poslenike iz Crne Gore i regiona.
Ambiciozno i najduže izdanje budvanskog festivala potvrđuju i dvije nove pozorišne scene na koje ovog ljeta vodi svoju publiku - na rtu Zavala i u amfiteatru manastira Stanjevići.

 

Premijera “Selestine”

Centralni događaj 33. festivala je premijera dramatizovane verzije romana “Selestina” Fernanda de Rohasa, u režiji Milana Neškovića, koju Grad teatar radi u koprodukciji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem iz Beograda, a zakazana je 18. jula. Iako je prvi put objavljen krajem XV vijeka, ovaj roman, kao i sva klasična djela, nudi niz savremenih i svevremenih tema, i smatra se jednim od najvećih ostvarenja španske književnosti. To je svijet u kom je novac glavni vladar i vrhovni bog, prepun lažnih moralista, koristoljubivaca, svijet bez ljubavi i empatije…, a njegove glavne junake dočaraće nam Nataša Ninković u ulozi Selestine, Nikola Rakoćević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Ljubomir Bandović, Anđelika Simić, Katarina Žutić i Maja Stojanović.

 

“Slučaj Hinkeman”

Dramski program Grada teatra počinje u subotu, 6. jula, predstavom “Hinkeman”, po drami Ernsta Tolera, u režiji Igora Vuka Torbice, koja se igra na novoj festivalskoj sceni, na rtu Zavala. Riječ je o jednom od najnagrađivanijih ostvarenja na festivalima u regionu, produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, koje je Igoru Vuku Torbici i glumačkoj ekipi donelo brojna priznanja. Rakan Rushaidat i Ozren Grabarić ovjenčani su nagradama za najbolje muške uloge, a u predstavi igraju i Mia Melcher, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Levantić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Milica Manojlović. “Hinkeman” počinje u 21 sat, i za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice „Olimpije“ (u gradu) u 20.15.

 

Blistava luča Dimitrija Popovića

Izložbom “Corpus Aeternum” Dimitrija Popovića, 10. jula u crkvi Santa Marija biće otvoren Likovni program. Povodom djela izuzetnog crnogorskog umjetnika, 16. jula na Trgu pjesnika biće upriličen razgovor i performans “Sakralno kao prikazivanje neprikazivog”, čiji je učesnik i profesor Siniša Jelušić, predsjednik Savjeta Grada teatra.
- S obzirom na moju uvjerenost da Luča (Njegoš), mada potamnjela, prebiva u svakom od nas, ovi razgovori kao i festival u cjelini, doprinijeće njenom buđenju i novom prisustvu – a nije li u tome smisao svakog velikog kulturnog pregnuća kome ovim festivalskim činom svi u njegovoj organizaciji posebno težimo! – ističe Jelušić.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti