Potrošačka korpa u Kotoru sve bliža hiljadarki

Potrošačka korpa u Kotoru sve bliža hiljadarki

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u Kotoru prošlog mjeseca iznosila je 966,30 eura, i u odnosu na maj ove godine, kada je minimalna potrošačka korpa iznosila 936,20 eura, ona veća za 30,10 eura, to jest za 3,21 odsto.

 

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u junu u Crnoj Gori je iznosila 800,90 eura, što je 0,8 odsto manje nego u maju, pokazali su nedavno objavljeni  podaci MONSTAT-a.

Potrošačka korpa se odnosi na prosječnu četvoročlanu porodicu, gdje su dvoje odraslih i dvoje djece.

“U njoj se nalazi 130 proizvoda koji se u našim porodicama najčešće koriste, a stručnjaci, nutricionisti, napravili su tabelu u kojoj su za svaki proizvod dali i kalorijsku vrijednost. Prilikom određivanja izdataka za hranu, neophodna količina minimalnog kalorijskog unosa određena je u iznosu od 2.211 kilokalorije po stanovniku na dan, a na osnovu najbolje prakse nutricionista”, pojasnio je za Radio Kotor Ilko Marović.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu u Crnoj Gori bila je 481 euro.

“Iz iznijetih podataka može se zaključiti da se sa prosječnom crnogorskom platom može pokriti samo 59,93 odsto minimalnih troškova četvoročlane porodice u Crnoj Gori, odnosno samo 49,67 odsto troškova kotorske”, saopštio je Marović.

On je zaključio da je za minimalnu potrošačku korpu potrebno da dva člana porodice budu zaposlena bar sa prosječnim zaradama i naravno, redovno primaju zarade.

izvor bankar.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti