Predstavljanje autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 6. marta sa početkom u 19 časova predstavićemo neke od brojnih autora izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice među kojima: Nedeljka Simanića, slikara, pjesnika i romanopisca, Valentinu Šuković pjesnikinju i prozaistkinju i pjesnika Srđana Lekovića. To se navodi u saopštenju koje potpisuje direktorica Mila Baljević.

Oni će budvanskoj publici u holu Akademije znanja prestaviti svoje stvaralaštvo, dok će izdavačku kuću Ouroboros predstaviti urednica mr Natalija Đaletić. Program će voditi Stanka Stanojević.

Mlada izdavačka kuća Ouroboros nastala je iz želje njenih osnivača da se, kako navode, književnost i pisana riječ na kvalitetan način predstave i pozicioniraju na kulturnoj mapi naše zemlje. Osnovni cilj je vratiti dostojanstvo knjizi, te s tim u vezi žele da knjige koje uređuju i publikuju budu lijepe, da ih čitaoci požele imati u svojoj biblioteci i da one utiču na svekoliko razumijevanje svijeta i pojedinca u svijetu čiji je dio.

Nedeljko Simanić je rođen u Sarajevu 1966. godine. Po formalnom obrazovanju slikar. U mladim godinama pohodio časove književnosti i filozofije. Osamdesetih godina prošlog vijeka objavljivao prikaze književnih djela u onovremenoj omladinskoj štampi, različitim zvaničnim i alternativnim časopisima. Dugo se pripremao za književni zanat. Iza sebe ima objavljen roman “Succubus”. Ovo je njegova prva knjiga poezije. Pisanje, kao i slikarstvo, vidi kao sopstveni obračun sa svijetom. Živi u Boki Kotorskoj.

Valentina Šuković rođena je u Podgorici, 9. februara 1978. Studije engleskog jezika i književnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pjesme i kratke priče su joj objavljivane na raznim portalima za umjetnost i književnost, a zastupljena je i u nekoliko antologija poezije, kao i u zbornicima poezije i proze. Njena prva knjiga, zbirka poezije U svijetu nesklada, objavljena je u januaru 2020. godine. U okviru projekta „Nezavisni stvaraoci u zenitu mogućeg“, podržanog od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta 2020, objavljena je njena zbirka kratkih priča Razotkrivanje, koja je bila prvonagrađena na književnom konkursu „Zenit“ za neafirmisane stvaraoce. Roman Buđenje Mirne Novosel objavila je 2022. godine. Plivajući ka dalekoj obali je njena druga zbirka pjesama.

Srđan Leković je rođen u Beogradu 1970. godine. Osnovnu školu završio je u Sokobanji, srednju u Baru, fakultet u Kotoru. Objavio je četiri zbirke pjesama: Kad je reč o tebi (2005), Svitac (2007), Sveimen (2015), Reč i tišina (2017). Član je Udruženja književnika Crne Gore, Društva književnika Beograda, udruženja Nekazano iz Bara, Poetike Stenka iz Beograda i Ars Antibarija iz Bara. Jedan je od pobjednika ex Jugoslavije na takmičenju za mlade pjesnike. Učesnik je Barskog Ljetopisa (2017), Drainčevih dana poezije (2022) i mnogih drugih manifestacija. Od 2022. u svom selu Godinju u Crnoj Gori organizuje Godinjske zvezdane noći – festival poezije i kulture. Živi i radi u Godinju i Baru.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti