Predstavljeni novi turistički proizvodi i održana završna konferencija u okviru FORT NET projekta

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, finansiranog od strane Evropske unije, je 28.09.2021. održana završna konferencija projekta u Ljubuškom, na kojoj su predstavljeni rezultati od strane projektnih partnera.

Završnoj konferenciji su prethodili programi upoznavanja (tzv. FAM ture) sa novim tematskim turističkim proizvodima u Crnoj Gori „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave“ i Bosni i Hercegovini „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“. FAM tura u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore  i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), koji su  ujedno i partneri u projektu,  održana je od 20. do 23. septembra, dok je u Bosni i Hercegovini održana od 13. do 16. septembra.

Ture su kreirane za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom turističkom ponudom koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda. Učesnicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije.

U toku FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta: kulturno-turistički proizvod „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave i kulturno-turistički proizvod „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“. Prvim proizvodom se, prema potrebama savremenih turista, interpretirala evropska kulturna i vojna baština, djelovi odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi. Za njih je formirano pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju pod nazivom: „Tvrđave i vrhovi Krivošija“, „Čuvari planinarskih prevoja“, „Crkvice-zaboravljeni vojni grad“, „Pet moćnih tvrđava“ i „Kamena straža oko Trebinja“. Pet je razloga zašto treba da posjetiti svih pet temstkih puteva: mediteranska priroda i najljepši pogled na Jadranu i njegovo planinsko zaleđe, druženje u prirodi, najljepši stari gradovi Jadrana i zaleđe, kulturna baština Evrope i preispitivanje istorije koja je uticala na živote naših predaka. Drugi proizvod, „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“, namijenjen je domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam, ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude.

Vidljivost zajedničkog proizvoda Crne Gore i Bosne i Hercegovine marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom (fort-net.org)  i mobilnom aplikacijom. 

Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ se sprovodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, u okviru EU instrumenta predpristupne pomoći IPA. Projekat je počeo sa implementacijom 1. oktobra 2019. godine i realizuje se tokom 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.079,65 eura, od čega Europska unija financira 399.556,55 eura. Projekat sprovodi grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

Vodeći partner na projektu je Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG) i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti