Predstavnici Javnog preduzeća učestvovali na radionici za projekat “Build back a blue and stronger Mediterranean” u organizaciji Med Fonda i Med Pana

Predstavnice Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, pomoćnik direktora Ivana Franeta i Dijana Došljak, zajedno su sa državnim sekretarom za ekologiju dr Danilom Mrdakom i rukovoditeljkom Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima u Direktoratu za prirodu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, učestvovali  na radionici za projekat “Build back a blue and stronger Mediterranean” u organizaciji Med Fonda i Med Pana.

Ovaj projekat će se finansirati iz regionalnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredine u iznosu od 5 miliona EUR, u Albaniji, Alžiru, Crnoj Gori, Libanu, Maroku i Tunisu.

“Ovaj regionalni projekat, od posebnog značaja i za Crnu Goru, dolazi u pravom trenutku, imajući u vidu da je ovo godina koju će obilježiti proglašenje morskih zaštićenih područja u Crnoj Gori. U aprilu ove godine donijeta je Odluka o proglašenju zaštićenog područja Park prirode “Platamuni”, u toku je procedura za proglašenje Parka prirode “Katič”, dok se do kraja godine očekuje zaštita područja Stari Ulcinj” rekao je državni sekretar, g-din Mrdak.

Fokus projekta predstavlja podrška uspostavljanju efikasnog upravljanja morskim zaštićenim područjima u Mediteranu, kroz obezbjeđivanje tehničke podrške, značajnih  finansijskih sredstava za svakodnevno upravljanje područjima, izgradnju kapaciteta, razmjenu iskustava o upravljanju na nivou Mediterana i šire i međunarodnu saradnju u ovoj oblasti. Implementacija projektnih aktivnosti će otpočeti u julu 2022. godine, u trajanju od 5 godina.  Radionica je organizovana na marginama Svjetskog Kongresa za konzervaciju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Ovaj kongres se održava od 03. do 11 septembra s glavnom temom “Otpornost je u našoj prirodi” i okuplja donosioce odluka, predstavnike civilnog društva, biznisa i akademske zajendice, sa ciljem očuvanja životne sredine i predlaganja održivih rješenja koje priroda nudi za globalne izazove.
Kongres ima za cilj da unaprijedi način na koji upravljamo prirodnim resursima i životnom sredinom za ljudski, društveni i ekonomski razvoj, pozivajući na dijalog sve aktere društva, posebno u kontekstu
potrebe obezbjeđivanja održivog razvoja tokom i nakon pandemije Covid-19. “

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti