Premijera savremenog baleta „Letovi“ 17. juna u Budvi

Baletska predstava „Letovi“, rađena po motivima istoimene knjige Olge Tokarčuk, poljske dobitnice Nobelove nagrade za književnost, u koprodukciji MN Dance kompanije iz Nove Gorice i Turističke organizacije opštine Budva, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak, 17. juna, u 21 sat, u okviru Jadranskog festivala igre na sceni između crkava u Starom gradu.

Prethodnih večeri, u jedinstvenom starogradskom ambijentu, ljubitelji raznih umjetničkih žanrova, a posebno modernih baletskih pokreta i kvalitetne muzike, uživali su u crnogorskim premijerama dvije plesne predstave Cornelia Dance kompanije iz Napulja, „Memento“ i „Hybridus“, i u sinoćnoj izvedbi svojevrsnog muzičko-scenskog programa „Tango“. Muzički trio koji su činili Žana Marinković Lekić na flauti, Nataša Popović na klaviru i Mladen Popović na violončelu, uz plesače i naratore Jovanu Brnović i Miloša Kašćelana, pokazali su publici kako je ples tango postao simbol strasti i ljubavi i iz kog razloga se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Roman „Letovi“ Olge Tokarčuk se sastoji od niza pripovedaka, eseja i meditacija, koje su povezane temom putovanja i kretanja. On istražuje putovanja kao metaforu za ljudsko stanje, ispitujući želje, strepnje i egzistencijalna pitanja koja prate sami taj proces. Obuhvata i filozofske refleksije o ljudskom tijelu, uokvirujući ga kao neku vrstu posude za iskustvo, mjesto ranjivosti i platno za samootkrivanje.

Plesni ansambl MN Dance kompanija iz Nove Gorice (Slovenija), u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva, fokusirajući se na ovogodišnji koncept Jadranskog festivala igre koji se ogleda u seobama – kretanjima, odnosno svijet u pokretu, odabrala je ovaj vrhunski komad kao inspiraciju za istoimenu predstavu, koja će biti i dio zvaničnog programa Evropske prijestonice kulture – Nova Gorica 2025.

Koreografi Michal Rynia i Nastja Bremec Rynia, uz dramaturškinju Anu Kržišnik Blažica i plesni ansambl u sastavu: Eri Nishibara, Luka Vodopivec, Pietro Di Salvo, Alessio Saccheri, Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Rebecca Granzotto i Iva Ilievska, sasvim sigurno će prirediti publici iskustvo za pamćenje i tokom premijere 17. juna, i tokom repriznog izvođenja u utorak, 18. juna.

Dinamičan ansambl MN Dance kompanije posvećen „stvaranju ubjedljivih savremenih plesnih predstava sa moćnim pripovedanjem i najmodernijim plesnim rečnikom“ izvešće još jednu plesnu predstavu u Budvi – „Distance“, u četvrtak, 20. juna, koja je takođe dio zvaničnog programa Evropske prijestonice kulture – Nova Gorica 2025.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti