Prezentacija konzervatorskog projekta za rekonstrukciju i adaptaciju potencijala tvrđave Mogren

Prva prezentacija konzervatorskog projekta za rekonstrukciju i adaptaciju potencijala tvrđave Mogren i njene kontakt zone održana je u petak za predstavnike TO Budve, a koja je i naručilac ovog kompleksnog konzervatorsko-istraživačkog posla.

Konzervatorski projekat je prezentovao Srđan Marlović, nagrađivani arhitekta-konzervator i heraldičar, nosilac 22 međunarodne i nacionalne nagrade za arhitekturu.

Istraživanjem se došlo do puno informacija iz pribavljene dokumentacije, počev od dokumenata o izgradnji sa jasnom specifikacijom i ukupnim troškovima, dokumenta o stečenim pravima, dokumentima o higijenskim radovima - krečenju svake prostorije pojedinačno sa jasno određenim instrukcijama na koji način i koliko puta se godišnje kreče prostorije sa preciziranim količinama utrošenog gašenog kreča.

Prezentacijom su prikazani nacrti i skice nastali prilikom izrade konzervatorskog projekta za početnu fazu sanacije i adaptacije, kako se ovaj objekat ne bi dalje urušavao. Ovaj dokument je zapravo osnova za buduće sanacione radove.

Direktor TO Budva Nemanja Kuljača je naglasio da je realizacija ovog projekta, kao i budućih radova na sanaciji, samo nastavak radova u poslednjih nekoliko godina na očuvanju ovog važnog objekta. Završetak konzervatorskog projekta očekuje se do maja ove godine kada će biti javno prezentovan i proslijeđen Opštini Budva. Opština Budva će utvrditi dalje korake u procesu obnove i valorizacije tvrđave i odrediti njenu namjenu u skladu sa najvišim standardima očuvanja spomenika kulture.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti