Prije 109 godina potonuo je Titanic

Prije 109 godina potonuo je Titanic.

Britanski brod RMS Titanic je na prvo i posljednje putovanje krenuo 10. aprila 1912. godine. Ukupno 2.224 putnika ukrcalo se na "nepotopivi brod" u Southamptonu te su krenuli na višednevni put prema saveznoj državi New York. Brod dug 269 i širok 28 metara prevozio je neke od najimućnijih ljudi iz svih dijelova svijeta, kao i stotine iseljenika iz Velike Britanije, Skandinavije i drugih dijelova Evrope - ljude koji su željeli započeti novi život u Sjedinjenim Američkim Državama.Prema posljednjim zvaničnim podacima, u noći kada je Titanic potonuo smrtno je stradalo nešto više od 1.500 putnika.

Titanic je potonuo 15. aprila 1912. godine u 2:20 sati, tri sata nakon što se pri brzini od 22 čvora sudario sa santom leda.

Velika morska tragedija inspirisala je veliki broj filmova, dokumentaraca, novinskih tekstova i knjiga. Najpoznatije ostvarenje snimljeno o Titanicu je istoimeni film, koji je premijerno prikazan 1997. godine. Snimljen je pod rediteljskom palicom Jamesa Camerona, a glavne uloge ostvarili su Kate Winslet i Leonardo DiCaprio.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti