Prijestonica Albanije transformisaće se u zelenu oazu

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kreiranjem dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste.

Italijanski arhitekta Armando Brasini je još 1925. godine dao smjernice za transformaciju Tirane u modernu prijestonicu. Skoro sto godina kasnije, još jedan Italijan daje novu viziju glavnog grada Albanije. Generalni plan arhitekte Stefano Boerija pod nazivom Tirana 2030 (TR030) definiše novu eru prijestonice kao grada kontrolisanog razvoja, napredne infrastrukture, zelenih koridora, a sve to uz zaštitu arhitektonskog nasleđa.

TR030 predviđa velike investicije na polju infrastrukture i javnih servisa. Nova željeznica s brzim vozovima ne samo da će spojiti centar grada s aerodromom i terminalom na moru, već treba i da dovede do smanjenja gužvi na saobraćajnicama uz forsiranje javnog prevoza s električnim i hibridnim vozilima.

Plan predviđa i izgradnju 20 novih škola i to tako da one imaju funkciju čvorišta kvartova u kojem su locirane, dok će s druge strane novi urbani trgovi i džepovi oko istorijskog Bulevara Dsshmorst e Kombit biti čvorišta kulturnih aktivnosti.

Veoma važan aspekt plan TR030 jeste maksimalno korišćenje prirodnog okruženja kako bi grad prodisao. Kako bi se spijrečilo urbanističko širenje grada na račun zelenila, šuma s dva miliona stabala će okružiti Tiranu diktirajući razvoj grada samo oko centralnih istorijskih lokacija.

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kroz kreiranje dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste, a takođe se predviđa izgradnja zelene oaze oko jezera Farka, koje je u predgrađu Tirane.

Rijeke koje teku kroz grad postaće “plavi koridori regeneracije i biodiverziteta”. Zeleni koridor duž doline Elbasan-Krrabe obezbijediće proizvodnju, skladištenje i distribuciju obnovljive energije koja će napajati grad.

Generalni plan policentričnog i kaleidoskopskog metropolisa kreiran je tako da grad i priroda budu u savršenom balansu – kaže arhitekta Stefano Boeri za ArchDaily.

Projekat Stefano Boerija pobijedio je međunarodnom konkursu 2015. godine koji je organizovala Vlada Albanije, odobren je od strane gradskog vijeća, a sada čeka i usvajanje u parlamentu.

Pogledajte video koji podrobnije objašnjava ideje vezane za plan Tirana 2030:

TR030_SHORT from Stefano Boeri Architetti on Vimeo.

izvor: Gradnja.rs

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti