Projekat SHERAMED rješenje za zaštitu životne sredine Mediterana

Sve veće prisustvo postojećih prijetnji po životnu sredinu koje ne poznaju političke granice, zahtijeva koordinisano prekogranično djelovanje zasnovano na prikupljenim dokazima i analizi. Upravo ovaj cilj povezao je partnere u okviru projekta "Dijeljenje i poboljšanje sposobnosti za suočavanje sa prijetnjama životnoj sredini na Mediteranu" - SHAREMED (Sharing and enhancing capabilities to address environmental threats in Mediterranean Sea.

Partneri na ovom prekograničnom projektu su naučni instituti i visokoškolske institucije koje se bave istraživanjima pritisaka na ekosistem Mediterana, a dolaze iz Italije, Španije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Francuske i Portugala.

Rukovodilac projekta sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dr Slavica Petović navodi da će projekat povezati i povećati sposobnosti mediteranskih, regionalnih, subregionalnih lokalnih vlasti i naučne zajednice za zajedničku procjenu i eventualno ublažavanje prijetnji.
Projekat je Imageotpočeo nedavno u Trstu, dvodnevnim sastankom, 13. i 14. februara. Između ostalog, SHAREMED će definisati aktuelne i regionalne strategije, stvoriti zajedničku bazu podataka i izraditi atlas mapa stanja i opasnosti, kako bi moglo integrisano da se posmatraju i zapažaju pojave putem zajedničkog portala i poboljša mogućnost predviđanja. Istražiće se i potencijali novih metodologija posmatranja i definisati mape puta, smjernice, akcioni planovi”, saopštila je Petović.

Prema njenim riječima, projekat će poboljšati sposobnost zajedničkih procjena o važnim pitanjima kao što su zagađenje (smeće u moru), promjene trofičkih režima (eutrofikacija/oligotrofikacija), vremenske/klimatske promjene (morski toplotni talasi, zagrijevanje, zakiseljavanje), kao i povećati mogućnost pronalaženja pristupa i korišćenja postojećih podataka i informacija o tim pitanjima, u službi odgovornih nacionalnih entiteta, zainteresovanih strana i kruga korisnika.

“Projekat će iskoristiti znanje dobijeno prethodnim projektima i doprinijeti definisanju dugoročnih strategija i akcionih planova za procjenu i rješavanje prijetnji po životnu sredinu na Mediteranu”, zaključuje Petović.

Ukupna vrijednost projekta, koji je, na temu održivog turizma, prihvaćen u okviru poziva Interreg Mediteranskog transnacionalnog programa 2014-2020, jeste 3,100,000.00 € od čega Institutu za biologiju mora UCG pripada 70,000.00€.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti