Projekcija filma "Mamula All Inclusive"

Dokumentarni film “Mamula All Inclusive” autora Aleksandra Reljića biće prikazan večeras u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Starom gradu u Budvi, sa početkom u 19 sati i ulaz je slobodan.

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, tokom oba svjetska rata, služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Ivo Marković je zatočen na Mamuli 1942. godine, kao osmogodišnjak, i dobro se sjeća mučenja stotina civila od strane italijanskih fašista. Odluka da ostrvo bude dato u koncesiju, kako bi se od tvrđave napravio ekskluzivni hotel, duboko ga je povrijedila i ponizila. Iako se investitor obavezao na izgradnju "jedinstvenog hotela, sa posebnom memorijalnom sobom", Ivo Marković zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija, građanima i građankama, protivi se toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Aleksandar Reljić rođen je 1974. godine u Beogradu. Novinar je i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama iz okvira kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i međuetničkih odnosa na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Projekciju filma “Mamula All Inclusive”, koji je otvorio je XIV izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" u decembru prošle godine, organizuju JU "Muzeji i galerije Budve" i Turistička organizacija opštine Budva.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti