Prokletije najcool destinacija svijeta za 2024. godinu prema izboru National Geographica

S obzirom na to da je 2024. pred vratima, turistički magazini izdvajaju preporuke za putovanja u narednoj godini te su tako iz National Geographica nedavno objavili listu "najcool" destinacija za 2024. godinu.

Na listi se našlo 30 destinacija širom svijeta, od Prokletija do šuma Andrefana na Madagaskaru. Evropa dominira skoro polovinom liste s 13 destinacija, uključujući glavni grad Malte Valetu i Pompeje u Italiji.

Prema "The Cool" listi, prvo mjesto zauzeli su Prokletije - planinski masiv u sjevernoj Albaniji i istočnoj Crnoj Gori.

"Poznato, prilično zloslutno, kao Proklete planine, ovo carstvo nazubljenih kraških vrhova san je za planinare, gdje risovi lutaju šumama smreke, a divlje cvijeće prekriva dno dolina", navodi National Geographic , a prenosi klix.ba. .

Drugi na listi je Belfast, a navode da je ovaj grad u Sjevernoj Irskoj tokom 2010ih doživio porast boja posjetitelja koje je dijelom privukao novi muzej Titanic Experience.

Na trećem mjestu je Emilia-Romagna u Italiji, a slijede Galloway i Southern Ayrshire u Škotskoj, Nordland u Norveškoj, kao i sjeverni Yorkshire u Engleskoj.

Poluostrvo Yucatan u Meksiku je još jedna destinacija koja je istaknuta kao jedna od najuzbudljivijih za putovanja sljedeće godine, i ne čudi, s obzirom na to da se Merida, najveći grad u državi, takođe našao na listi trending destinacija prema Bookingu.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti