Promocija knjige Obala Nesanice autora Milana Kneževića

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 3. decembra sa početkom u 19 časova održaće se promocija knjige Obala Nesanice autora Milana Kneževića. O knjizi će na promociji u amfiteatru Akademije znanja govoriti književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević, prozni i dramski pisac, prof. dr Dragan Koprivica, pjesnik Radomir Uljarević i autor Milan Knežević. U muzičkom dijelu programa nastupiće duo "2SOUL(O)S", Dušica Kordić, violina i Nikola Vučković, klavir.

Milan Knežević je crnogorski i srpski književnik i političar. Predsjednik je Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP), te jedan od lidera političkog saveza Demokratski front. Rođen je 29. marta 1980.
godine u Podgorici. Živi i radi u rodnom gradu. Književnošću je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, a do 2021. godine objavio je šest zbirki pjesama i roman „Obala nesanice“. Milan Knežević je u
Podgorici završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je srpski jezik i južnoslovensku književnost na Fiozofskom fakultetu Univerziteta u Nikšiću. Govori ruski i engleski jezik. Još tokom srednje škole
počeo je da piše pjesme. Proglašen je za najboljeg mladog pjesnika 1997. godine po izboru Radija Crne Gore i Biblioteke „Radosav LJumović“. Neke od njegovih pjesama su se našle u zbirci „Dan poslije budućnosti“ koja je objavljena 1999. godine. Prvu zbirku pjesama Knežević je objavio 2007. godine pod naslovom „Deponija snova“. Neke od pjesama našle su se u zbirci „Predio u praskozorje“ iz 2008. godine, te antologiji „Van kutije“ koja je objavljena 2009. godine. Knežević je 2011. godine objavio drugu zbirku pjesama pod nazivom „Avlija bivših“, a tri godine kasnije se u prodaji pojavila njegova knjiga „Dnevnik sitnih grehova“. Polovinom aprila 2016. godine objavio je svoju četvrtu zbirku pjesama pod nazivom „Elektronska identifikacija birča“. Tokom 2017. i 2018. godine Knežević je promovisao svoju petu zbirku pjesama „Nijemi dijalozi“, a tri godine kasnije se u knjižarama pojavila i šesta zbirka koja nosi naziv „Robijaški refreni“. Izdavačka kuća „Štampar Makarije“ je 2021. godine objavila Kneževićev prvi roman „Obala Nesanice“. Premda je radnju izmjestio iz Crne Gore, svakom čitaocu je jasno da je na satiričan način oslikao političku i društvenu stvarnost zemlje u kojoj živi. Knežević se u dosadašnjoj karijeri bavio i pozorišnom režijom. Član je Udruženja književnika Crne Gore. Krajem avgusta 2021. godine dobio je nagradu „Velika Gramata“ Književnog društva Kosova i Metohije. Riječ je o priznanju za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture koje to Društvo tradicionalno dodjeljuje stvaraocima srpskog govornog područja.

U svom Pogovoru na zadnjoj korici romana ugledni kritičar Želidrag Nikčević ističe “ekstremni i bespoštedni humor” autora, uz zaključak da “ni uz najbolju, to jest, najgoru volju, čitalac ovih vrtoglavih stranica više ne može razlikovati briljantnu parodiju od tragikomične stvarnosti”. Kritičar poredi Milana Kneževića s velikim Miodragom Bulatovićem, “majstorom antiutopije, cinizma i demontaže lažnih idola”, i s punim pravom zaključuje: “Milan Knežević u novim okolnostima veličanstveno obnavlja taj sveobuhvatni rušiteljski manevar – darujući nam knjigu koja svjedoči o svakodnevnom masovnom posrnuću, a istovremeno budi i gradi duh slobodarskog otpora. Duh superiorne, nesputane i plemenite fantazije.”

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti