Promocija monografije Đeljoša Đokaja

Večeras u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, biće upriličeno predstavljanje monografije Đeljoša Đokaja, koje je objavljenja u izdanju JU Muzeji i galerije Podgorice i Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Na predstavljanju monografije će govoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković – autor, akademska slikarka mr Selma Đečević – saradnica na izdanju, i Sead Đokaj – urednik i priređivač monografije.

Đeljoš Đokaj / Gjelosh Gjokaj rođen je 25. jula 1933. u selu Milješ, nadomak Tuzi (Crna Gora). Diplomirao je 1963. godine na grafičkom odsjeku, kod profesora Boška Karanovića. U periodu 1964/1969. radi kao profesor umjetnosti na Višoj pedagoškoj školi u Prištini, gdje je bio jedan od inicijatora osnivanja Fakulteta umjetnosti (1973). Sa selektivno odabranim umjetnicima predstavljao je jugoslovensku umjetnost na VI mediteranskom bijenalu slikarstva i grafike u Aleksandriji (1966). Magistrirao je 1966. na ALU u Beogradu. Kao scenograf, učestvovao je u realizaciji antologijskog filma Lelejska gora (1968), po istoimenom romanu Mihaila Lalića. Izlagao je na IV i V izložbi jugoslovenske grafike u Zagrebu (1966), kao jedini predstavnik kosovske umjetnosti, a 1968/1969. godine, priređuje izložbe u galeriji Il giorno u Milanu, i u Vićenci, a kasnije i u Rimu. 1977. godine proglašen za najboljeg slikara Italije za tu godinu. Iste godine učestvuje na Rimskom kvadrijenalu sa djelom „Krik“, (Pallata delle Esposizioni), nakon čega je dobio najveće državno priznanje Crne Gore Trinaestojulsku nagradu. Nakon katastrofalnog zemljotresa (1979), poklanja fondu Galerije solidarnosti u Kotoru 50 grafika italijanskih grafičara, a određeni broj svojih grafika poklanja gradu Skoplju (1980) povodom razornog zemljotresa koji se dogodio 1963.godine. Njegova grafika uveličana na dimenzije 3 x 3 m (sa izložbe Opomena ratnom nasilju, Helsinki, 1983) prezentovana je u mnogim školama širom Evrope, sa ciljem sakupljanja potpisa učenika, koji su na taj način izražavali protest protiv nehumanih i okrutnih svireposti ratnog nasilja. Iz porodičnih razloga, 1983/84.godine odlazi iz Italije i nastanjuje se u Augzburgu, u Njemačkoj, gdje živi i stvara do kraj života. Kao ugledni umjetnik, međunarodne reputacije, imenovan je za profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Na njemu predaje od osnivanja 1988. do 1992.godine. Odlukom Vlade Crne Gore, 2010.godine dodijeljen mu je status istaknutog kulturnog stvaraoca. Bio član Akademije nauka i umjetnosti Kosova, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (od 1981), Udruženja likovnih umjtnika Srbije i Akademije nauka, književnosti i umjetnosti u Palermu. Njegova djela zastupljena su u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta. Umro je 25. septembra 2016. godine u Minhenu. Po sopstvenoj želji sahranjen je u rodnom Milješu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti