Prototip „pametnog grada“ - Santander u Španiji

 

Metropole širom svijeta pokušavaju da postanu „pametni gradovi“, a jedan od gradova kojima je to već uspjelo je Santander na sjeveru Španije.

Na hiljade postavljenih senzora pomažu stanovnicima ovog lučkog grada na obali Atlantika da izbjegnu saobraćajne gužve, regulišu navodnjavanje gradskih parkova i ugase uličnu rasvjetu. Iako i to zvuči veoma privlačno, gradski planeri imaju i druge ideje o vođenju gradova u digitalnoj budućnosti. Postoji više različitih planova, ali svima je zajedničko da u svoje funkcionisanje uključuju rad senzora, kompjutera i pametnih telefona, a podrazumijevaju uvođenje novih vidova gradske vlasti, kao i drugačije administrativne procese, transparentnije nego prije.

Digitalna tehnologija pomoći će da stanovnici grada žive zdravije, ugodnije i prosperitetnije. Uprkos ograničenom budžetu, gradonačelnik Santandera Injigo de la Serna kaže: „Ovo je budućnost. Ovo je jedini način da promijenimo stvari. To nije opcija, već obaveza“.

Ovaj grad eksperiment, kako ga nazivaju, prepun je velikih hotela i kockarnica, a reputaciju glamuroznog nosi još od vladavine kralja Alfonsa XIII, koji je prije skoro 100 godina izabrao ovu luku za mjesto svoje ljetne rezidencije. Brojni turisti dolaze da vide ovu živu laboratoriju, grad koji sa populacijom od oko 180.000 stanovnika nije ni mali ali ni preveliki.

Luis Munjoz (48), profesor informacionih tehnologija sa Univerziteta Cantabria, dobio je skoro devet miliona eura za istraživanje i razvijanje prototipa pametnog grada, a većina novca je od Evropske unije. Munjoz je širom Santandera postavio 10.000 senzora skrivenih u malim sivim kutijama zakačenim za ulične lampe, na stubove i zidove. Neki su čak i zakopani ispod asfalta na parkinzima.

Danju i noću ovi senzori mjere manje-više sve što se može izmjeriti: svijetlo, pritisak, temperaturu, vlažnost, pa čak i kretanje automobila i ljudi. Svakih nekoliko minuta te podatke šalju u naučnikovu laboratoriju na univerzitetu. Tako je u svakom trenutku poznato gdje se nalaze gradski autobusi, taksiji, policijska vozila, ali i koliko brzo voze i koliko su puta prešli. Poznati su i uslovi okruženja, poput nivoa zagađenosti vazduha. Svaki stanovnik Santandera može se i sam uključiti u ovaj proces. Sve što je potrebno da uradi je da skine specijalnu aplikaciju za mobilne telefone koji imaju GPS.

 

santander2.jpg

Centralni kompjuter obrađuje sve ove podatke i stvara opštu sliku o gradu. Santander je digitalni grad i ovdje se sve snima. Sistem omogućava stanovnicima da uvijek znaju gdje je gužva u saobraćaju i gdje je vazduh zagađen, a sve te vrijednosti se upoređuju za ograničenjima koja propisuje Evropska unija. Posebno je zanimljivo pratiti kako se blokiranje glavne ulice zbog saobraćajne nesreće odražava na saobraćaj u ostatku grada.

U prošlosti je gradonačelnik morao slati noćne patrole koje će provjeravati da li je pregorjela neka sijalica ulične rasvjete. Sada ih Munjozov kompjuter informiše gdje treba promijeniti sijalicu, a čak je omogućeno i da se automatski priguši svijetlo u ulicama na kojima tada nema prolaznika, kao i da sijalice slabije svijetle kad je pun Mjesec u odnosu na kišnu noć.

U parku „Parque de las Llamas“ senzori pomažu optimizaciji količine vode za navodnjavanje biljaka, tako da ništa nije potrošeno uzalud. Senzori obavještavaju i o tome koje kontejnere treba isprazniti, tako da nema bespotrebne vožnje ulicama.

Iako sve ovo doprinosi štednji novca, gradske vlasti još uvijek nisu zadovoljne. Žele da unaprijede sistem pa da, na primjer, osoba koja čeka autobus i želi da zna kad će sljedeći stati na tu stanicu klikom na telefonsku aplikaciju dok je on uperen prema određenoj tački na stajalištu dobiju informacije o svim autobuskim linijama koje tuda prolaze, kao i vremenu dolaska pojedinih autobusa. Isti princip bi se upotrebljavao i u blizini koncertnih hala, a turisti bi držeći svoj pametni telefon okrenut prema fontani mogli dobiti informacije kad je ona sagrađena i ko je sagradio. Odgovarajuća aplikacija u blizini supermarketa davala bi informacije o trenutnim sniženjima.

Gradonačelnik Santandera ponosan je na aplikaciju „Puls grada“, zahvaljujući kojoj je u proteklih pet mjeseci prijavljeno više od 500 problema na gradskim ulicama. Ipak, to nije sve. De la Serna želi otkriti i gradske tajne. Dosad su mnoge informacije bile povjerljive ili ih je bilo teško dobiti, kao što su statistički podaci ili novosti o demografskim promjenama i cijenama nekretnina. To bi trebala riješiti aplikacija „Ideja za sve“, nešto poput Fejsbuka, ali isključivo za stanovnike Santandera, koji bi se na ovaj način međusobno povezali.

„Želimo stvoriti nove, kooperativne veze među ljudima i gradskom vlašću“, poručio je De la Serna, a prenosi „Spiegel“.

Dosad nije bilo protivljenja ovom projektu i nijedan od senzora postavljenih po gradu dosad nije ukraden. Pionirski duh već je postao isplativ. Španska multinacionalna kompanija Ferovial, vlasnik, između ostalog, i londonskog aerodroma Hitrou, odlučila je da investira u Santander i tamo izgradi centar za istraživanje funkcionisanja „pametnog grada“.

 

santander_3.jpg

santander1.jpg

Izvor: klix.ba

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti