Prva poređenja sezone: Hrvatska najbolja na Mediteranu, Kipar najlošiji

I dok Hrvati sa zahuktavanjem ljeta pobožno broje svakog novog turistu, o pravom turističkom uspjehu sa sigurnošću će se moći suditi tek kad se uporede rezultati konkurentskih zemalja na Mediteranu.

Kako piše Jutarnji list konkurentske zemlje još uvijek nemaju dostupnu turističku statistiku ni za jul, a kamoli za prvu polovinu avgusta, u kojoj će se, i u Hrvatskoj i na ostatku Mediterana, generisati najveći dio turističkog prometa.

Jutarnji list, naime, pokušao je od konkurentskih zemalja poput Grčke, Italije, Španije i Portugalije prikupiti najnoviju statistiku, međutim iz kancelarija njihovih nacionalnih turističkih zajednica nisu uspjeli dobiti odgovore.


Nešto malo više sreće zato je imala Hrvatska turistička zajednica, koja je uz pomoć svojih predstavništava uspjela nabaviti turističku statistiku za četiri uporedive zemlje. Dostupni podaci, naime, odnose se isključivo na jun, i to za Austriju, Španiju, Kipar i Tursku, no za sada je to jedina dostupna uporediva turistička statistika na temelju koje mogu dobiti barem mali uvid u način na koji se s početkom ljeta u Europi počela razvijati koronasezona.


Prema toj statistici, koja se pritom odnosi isključivo na dolaske stranih gostiju, Hrvatska među ovih pet zemalja zauzima prvo mjesto po broju pristiglih stranaca, što toliko i ne čudi s obzirom na to da je baš Hrvatska među prvima otvorila svoje granice za strane turiste.

"Iz tog smo razloga u junu zabilježili 25,3 posto lanjskih rezultata za isti mjesec, propustivši u zemlju sve skupa 722 hiljada stranaca, među kojima najviše Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca.Većina njih uglavnom je birala noćenja u privatnom smještaju ili hotelima, a najveći dio stranaca za svoje je destinacije birao Istru ili Kvarner, koji su im, budući da je riječ o autogostima, bile najbliže.Ipak, solidan rezultat, ako se tako može nazvati četvrtina lanjskog prometa, uspjela je u junu napraviti i Austrija.
Austrija je u junu po pitanju dolazaka stranaca ostvarila 23,5 posto prošlogodišnjeg rezultata, dok im je udio noćenja narastao na preko 26 posto (ipak, i taj je rezultat slabiji od Hrvstake s obzirom na to da Hrvatska u junu bilježi 28 posto noćenja stranaca u odnosu na lani).


Turska je u junu po pitanju stranih dolazaka uspjela napraviti tek 4 posto lanjskog prometa, ali to ne treba čuditi budući da je zemlja dosta dugo bila zatvorena za turističke posjete stranaca.


Loš junski rezultat od samo 2,32 posto stranih dolazaka napravila je u junu Španija, i to očekivano, s obzirom na to da je zemlja bila jedna od najpogođenijih pandemijom u Evropi te je dosta dugo čekala da se situacija smiri te da se odobri otvaranje granica.
Prema zasad dostupnim podacima, najlošije rezultate u junu je ostvario Kipar, koji je posjetilo tek 9 hiljada stranaca.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti