Šta je to Picigin i najava za Prvenstvo Boke i Crne Gore

Picigin je amaterska igra koji se igra lopticom na pješčanoj plaži, u plićaku. Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima.

Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača u moru dubokom deset do dvadeset centimetara (ako je more dublje, to samo usporava igru i umanjuje atraktivnost) raspoređenih u petougao međusobno udaljenih šest–sedam metara, dodaje se loptom udarajući ga dlanovima, nastojeći pri tom da lopta ne padne u more.

pic20.jpg
Picigin nije kruta igra, cilj joj je opuštanje. Igra obično započinje lagano, zagrijavanjem, a kad igračima "dodije" sporost, onda kreće akcija. Lopta se dodaje naizmjenično, tako da su igrači prisiljeni na akrobacije i šprinteve. Lopta se vrti u krug, a često i sami piciginaši mijenjaju mjesta kad se igra zahukta. Nju treba udarati dlanom, a poželjno je da se u igri jednako koriste obje ruke.

Neiskusni igrači misle da se situacija slučajno "zakuhava" nezgodnim odbijanjima. Pravi igrači ne odbijaju loptu "nezgodno", nego planski i onom saigraču koji je pravilno postavljen i spreman zatrčati se i atraktivno je uhvatiti. Ponekad, zbog dodatne draži i atraktivnosti, ili zbog situacije uzrokovane igrom odustaje se od predvidljivih dodavanja.

picigin-2.jpg
Tradicionalno, Otvoreno prvenstvo Boke i Crne Gore u piciginu biće održano prvog dana avgusta, subota, od 18 sati na plaži “Plava tišina” u Zelenici, saopšteno je iz nevladine organizacije Zeleničke igre. Takmičenje će biti uvod u glavnu manifestaciju – “Zeleničke igre 2015″.
U duhu igre, čiji je prvi cilj opuštanje i druženje, goste očekuje zabavni i muzički program, najavljuju organizatori. Ekipe (5+1) se mogu prijaviti u kafe baru Gatto i na broj 068 470 011.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti