Prvi javni akvarijum u Boki umjesto u maju otvoriće na jesen

Predstavnici italijanske firme „Panakva“ nisu u mogućnosti da doputuju, tako da će kompletna priča oko akvarijuma biti odložena za kraj septembra, početak oktobra, kaže dr Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora za Bokanews.

Otvaranje prvog javnog akvarijuma u Crnoj Gori (Boka Aqvarium-Mont Aqua) u sklopu Instituta za bilogiju mora (IBM) u Kotoru, koje je bilo planirano u maju, prolongirano je za septembar. Kako pojašnjavaju iz ove naučne ustanove (dio Univerziteta CG) aktivnosti u vezi akvarijuma trenutno su zaustavljene, jer predstavnici italijanske firme „Panakva” (Panaqua), koja je na tenderu izabrana za postavljanje akvarijumskih elemenata, bazena i povezivanje sistema, nisu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru zbog pandemije virusa Kovid-19.

-Oni su uspjeli da donesu opremu prije uvođenja mjera, ali sada nisu u situaciji da dođu da je postave i stave u funkciju, tako da će kompletna priča oko akvarijuma biti odložena za kraj septembra, početak oktobra. Očekujemo da će predstavnici „Panakve“ doći kada prestanu sve mjere i kada se vratimo normalizaciji aktivnosti, i tada uspostaviti sistem funkcionisanja cijevi, pumpi i ostalo, instalirati akvarijum i pripremiti ga za svečano otvaranje koje je bilo planirano za maj, ali to definitivno neće biti moguće, izjavio je za „Dan“ rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu dr Aleksandar Joksimović.



Probni period, precizira, će početi naseljavanjem domaćih riba iz našeg dijela Jadrana, pri čemu će pomoć biti tražena i od ribolovaca, kočara i malog obalnog ribolova, koji će za ulov dostavljen Institutu dobiti finansijsku nadoknadu. Period prilagođavanja svih vrsta riba, posebno jedinki, biće u fazi eksperimenta, ali će, kaže Joksimović, od dana otvaranja trebati još desetak mjeseci da se akvarijum u potpunosti uspostavi i zaživi. Planirano je, navodi, da svaka vrsta ribe ima svoju karticu sa kratkim opisom.

 

– Osim riba želja nam je da tu budu i meduze, a u jednom dijelu akvarijuma predviđeno je da bude Centar za oporavak kornjača. Biće prilike za razmjenu riba jer imamo izuzetnu saradnju sa akvarujumima u Dubrovniku i Puli. Očekujemo da će to biti nova turistička ponuda Kotora i Crne Gore – naglašava Joksimović.

Pandemija nije stopirala sve aktivnosti, pa se tako rekonstrukcija dijela zgrade Instituta za potrebe otvaranja nove Laboratorije za proizvodnju mlađi-kamenica odvija po planu. Akvarijum se inače prostire na površini od 300 m2, a investicija je vrijedna preko 1,1 milion eura. Najveći donator je Kraljevina Norveška.

 

Život prirode se i dalje odvija, ali bez prisustva čovjeka

 

Aleksandar Joksimović poručuje da „more odmara”, te da se život prirode u doba pandemije odvija i dalje, ali bez prisustva čovjeka.
-Mediji su objavili da su se u tršćansku luku vratili delfini.Oni su razdragani, prišli su skroz obali i očito su zatečeni tišinom koja vlada u moru. Gliseri, čamci, brodovi, podizanje mulja, stvaranje nekih neprirodnih struja, pokretanje vodenih masa, sve to je sada stalo i živi svijet se vjerovatno čudi zašto je to tako.

Ribari koji ribaju s ponti u zalivu Boke, kažu da nema mačkulja i labri. Da li sada i njih zbunjuje ta neaktivnost, smirenost u moru, za to nemamo naučno objašnjenje.
More je prozirno i čisto, pa pustimo planetu neka malo odmori od nas- poručuje Joksimović.

 

izvor: BokaNews

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti