Prvo Italijani pa Njeguški sir

Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas je napravio listu 50 najboljih sireva od ovčijeg mleka na svetu, među najboljim se našao i sir iz Crne Gore.

Najbolji sir od ovčijeg mleka na svetu je Fiore Sardo. Ovaj sir se proizvodi samo na Sardiniji, gde se tradicija uzgoja ovaca i proizvodnje sira može pratiti do 1.000 godina pre Hrista.

Fiore Sardo je tvrdi sir od punomasnog ovčjeg mleka lokalnih sorti ovaca. Nakon šest meseci odležavanja, Fiore Sardo razvija svoju prepoznatljivu oštru aromu i bogat, pikantan ukus sa izraženim notama karamele.

Drugi najbolji sir na listi je Njeguški sir. Njeguški sir je crnogorski punomasni tvrdi sir od ovčijeg mleka. Sir ide prvo u gazu, zatim u kalup za sir. Nakon oblikovanja se stegne drvenom daskom koja je pritisnuta kamenom. Sir se zatim posoli i ostavi dva dana u drvenoj kutiji, a zatim odležava najmanje četiri nedelje.

Na listi su se osim navedenih našli i srpski, grčki, portugalski i meksički sirevi.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti