Qantas uspostavlja direktnu liniju Sydney - London, najduži putnički let na svijetu

Aviokompanija Qantas je najavila da će od ljeta 2025. godine uspostaviti dikrektne linije iz Sydneya do Londona i New Yorka.

Australska kompanija je kupila novu flotu Airbus A350-1000 putničkih aviona koji mogu obaviti direktan let do bilo kojeg grada na svijetu. Direktni letovi između Sydneyja i Londona bit će uvedeni krajem 2025. godine, a trajat će 20 sati. To će ujedno biti i najduži putnički let na svijetu.

Inače, linija između Sydneyja i Londona uvedena je 1947. godine, a trajala je oko 58 sati zbog čak sedam slijetanja.

"Ovo je posljednja granica i finalno rješenje za tiraniju daljine", izjavio je direktor Qantasa Alan Joyce prenosi klix.ba.

Qantas na ovom planu pod nazivom Project Sunrise radi već pet godina, ali je implementacija odgođena zbog pandemije koronavirusa. Godine 2018. je uveden direktni let između Londona i Pertha koji traje 17 sati, dok je 2019. godine obavljeno niz testnih letova s australske istočne obale do Velike Britanije i New Yorka.

Flota od 12 novih aviona će biti isporučena u 2025. godini, a ostali do 2028. godine.

Koliko će karta koštati, zasad nije poznato. Svaki avion će moći primiti 238 putnika, a 40 posto kapaciteta će činiti premium sjedišta. Iz Qantasa su rekli da će sjedišta ponuditi više prostora nego standardna.

Putnici će imati pristup posebnoj zoni u centru aviona gdje će moći dobiti grickalice ili jednostavno prošetati kako bi lakše podnijeli putovanje od 20 sati.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti