Rađenović: Stankoviću pokreni istragu protiv Statisa

Budvanski odbor Gradjanskog pokreta URA zatražio je od Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da pokrene istragu protiv grčkog biznismena Petrosa Statisa. Član budvanske URA Blažo Radjenović pozvao je premijera i ministra turizma da raskinu, kako je naveo, štetan ugovor o zakupu grad hotela Sveti Stefan, Bile Miločer i Kraljičine plaže. 

Saopštenje Radjenovića prenosimo u cjelosti, kao i skenirane ugovore:


Pozivamo VDT, prije nego što podnese ostavku, da jedne nedjelje preskoči sađenje luka i formira predmet “Petros Statis”, i to na osnovu prikazanog gubitka koji iz godine u godinu iskazuje najbolji i najeksluzivniji crnogorski brend – poluostrvo o Hotel Sveti Stefan i Kraljicina plaža.

Svjedoci smo isticanja raskošnih ulaganja na poluostrvu Sveti Stefan kao i brojnih najava budućih planova investicija, sada već očito sumnjivog investitora sa jos sumnjivijim novcem, koji je namjeran da trajno devastira prostor, unisti prestižni crnogorski resurs i preotme ono što vjekovima pripada mještanima, a s godinama razvoja i njihovom turistima.

Ugovor o zakupu Svetog Stefana i Kraljičine plaže je aneksiran sa 30 na 42 godine, a potpisan jeizmedju HTP Budvanska Rivijera A.D. Budva, Vlade Crne Gore - Ministarstva turizma i odrzivog razvoja i kompanije Adriatik propertis investitora grčke Restis grupe Petrosa Statisa, te firme Aidway Investments Limited- Britanska Djevičanska ostrva. Godišnji zakup iz ugovorene obaveze iznosi 1,6 miliona €.

Podsjećanja radi, ovaj ugovor je sklopljen 15.01.2007.godine, dakle prije 12 godina, a posljednje poslovne godine prije njegovog potpisvanja, dok je hotel još poslovao u sklopu Budvanske rivijere, ostvarivao je dobit pribliznu ugovorenoj zakupnini, što mogu potvrditi dokumentacija i menadzment iz tog perioda.

Da čitav posao unosi sumnju u korupciju na najvišem nivou, kao i izbjegavanje plaćanja po osnovu PDV-ap, poreza na dobit i drugih obaveza prema Državi i lokalnoj samoupravi, govore nam ovi fingirani finansijski iskaza sa milionskim gubitkom svake godine i dodatno produbljuju našu sumnju da se radi o dobro osmisljenom planu i organizovanoj kriminalnoj grupi i privrednom kriminalu.

Pa da krenemo redom po godinama:

prošle 2018-te ova firma je poslovala sa gubitkom od 5,7 miliona €,
2017-te takođe sa gubitkom od 6,3 miliona €,
kompanija Adriatic properties poslovala je i 2016-te godine sa gubitkom od 8.830.262 eura,
u finanijskom iskazu iz 2015-te navodi se da je gubitak 9.193.502 eura,
u 2014. je iznosio 9.798.379 eura,
a u 2013. godini 12.616.010 eura.
Pitanje je šta su Država, Budva i građani dobili ovakvim ugovorom o zakupu, a pogotovo njegovim Aneksom, izuzev kontinuiranog „isisavanja“ novca iz turističke privrede.


Zbog toga i pozivamo premijera Crne Gore i ministra turizma i održivog razvoja da, prije nego što podnesu ostavke, ispitaju i raskinu ovaj štetni ugovor i jos štetniji Aneks po sve gradjane Crne Gore. Sa svoje strane, u Opstini Budva je izvršna vlast zasigurno savjesna i odgovorna prema svojim gradjanima i njihovom novcu i spremna je da odlučno stane iza Svetog Stefana. Ako Država ne vidi apsurd ovakvih finansijskih iskaza, sigurni smo da je Budva spremna da preuzme obavezu plaćanja ovog za Sveti Stefan izuzetno skromnog zakupa i da preuzme upravljanje najpoznatijim crnogorskim brendom koji je uvećavao vrijednost i nekadašnje jugoslovenske turističke privrede. U svakoj srećnoj zemlji, Sveti Stefan bi bio jedinstveni nacionalni brend koji bi donosio višestruke dobiti, a ne služio sa poslovne „trange-frange“ sumnjivih investitora i njihovih domaćih menotra.

Posebno je interesantno da je pravni zastupnik Statisove firme Ana Kolarević, te dali je njenim angazmanom svaki investitor u startu aboliran svake provjere poslovanja i porijekla novca ?

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti