Rađenović u Bečićima podigao Plavu zastavicu

Prvu Plavu zastavicu u Crnoj Gori za 2023. godinu svečano je danas na Dan okeana i mora podigao na bečićkom kupalištu “Bella vista”, predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović.

Kako je kazao ovo ekskluzivno svjetsko eko-obilježje vijoriće se ovoga ljeta na ukupno 40 crnogorskih plaža od Ulcinja do Herceg Novog od čega u Budvi 20 kupališta, a Plavu zastavicu dobila je i jedna marina.

“Sama činjenica imamo 40 kupališta koji zadovoljavaju kriterijume Plave zastavice dovoljno govori do imamo kvalitetnu ponudu, kupališta visoke kategorije”, naglasio je Rađenović te se zahvalio kolegama iz Morskog dobra, ali i Ministarstva ekologije, prostornog planirnja i urbanizma.

Pomoćnica direktora JP “Morsko dobro” Iva Franeta kazala je je simbolično na Dan okeana i mora javno preduzeće u saradnji sa NVO “ Ecom” svake godine dodjeljuje međunarodno priznanje za kupališta i marine.

"Ovim ozvaničava i početak jedne uspješne turističke sezone. Svih 40 korisnika plaža i jedna korisnik marine koji su dobili Plavu zastavicu morali su da ispune 32 propisana kriterijuma, od kojih su 28 obavezni. Ovim Crna Gora šalje jednu jansu poruku da poštujemo ekološke standard i da smo prepoznate na svim svjetskim turističkim mapama", kazala je Franeta.

Program već 36 godina promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodjeljuje od 2003. godine kada je nevladina organizacija "ECOM" postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude nacionalni operater za sporovođenje Programa "Plava zastavica u Crnoj Gori".

Od samog početka, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pružilo je organizacionu i finansijsku podršku za sprovođenje ovog Programa.

Direktor NVO “EKOM” Saša Karajović kazao je da se nakon 20 godina ponovo nalazimo u opštini Budva, kada je 2003.

Plavu zastavicu u 2023. godini dobile su 1 marina i 40 kupališta:

Marina sa Plavom zastavicom u 2023. godini

1. Marina Bar

Plaže sa Plavom zastavicom u 2023. godini
Opština Tivat (2 kupališta)

1. „Plavi Horizonti“, Uvala Pržna
2. „Kalardovo“, Tivat

Opština Budva (20 kupališta) polovina svih Plavih zastavica u Crnoj Gori

3. „SBS“, Jaz
4. „Blue Beach“, Jaz
5. „Escallera“, Jaz
6. „S and I beach life“ Jaz
7. „Poseidon“, Jaz
8. „San Trope“, Slovenska plaža
9. „Time out“, Slovenska plaža
10. „Dukley beach“, Zavala
11. „Dolcevita“, Bečići
12. „Sveti Toma 2“, Bečići
13. „Samsara Deluxe“, Bečići
14. „Bella Vista“, Bečići
15. „Kamenovo 17A“, Kamenovo
16. „Kamenovo 17B La Suerte“, Kamenovo
17. „Galija“, Crvena glavica,
18. „Pura Vida“, Drobni pijesak
19. „Ponta“, Petrovac
20. „Lučice“, uvala Lučice
21. „B5“, Buljarica
22. „Bridge“, Buljarica

Opština Bar (6 kupališta)

23. „Vela beach“, Čanj
24. „Centar“, Sutomore
25. „Hotel Korali“, Sutomore
26. „Korali 2“, Sutomore
27. „Best Sunset“, Veliki pijesak
28. „Paradiso“, uvala Utjeha

Opština Ulcinj (12 kupališta) sva na Velikoj plaži

29. „Toni gril“
30. „Miami“
31. „Evropa beach“
32. „Mojito“
33. „Hills“
34. „Pearl beach“
35. „MCM beach“
36. „Cabo beach“
37. „Copacabana“
38. „As Saranda“
39. „Havana“
40. „White beach"

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti