200 hiljada eura za razvoj seoskog područja

Opština je u budžetu za 2014. godinu predvidjela 200 hiljada eura u svrhu podsticaja razvoja ruralne regije. Upravljanje sredstvima biće prepušteno komisiji koju će formirati predsjednik Opštine.  Prema riječima potpredsjednika Opštine Ljubomira Filipovića komisija će se voditi uputstvima iz strategije prilikom definisanja kriterijuma koji će određeni projekat kvalifikovati za podsticaj.

"Opština Budva intezivira aktivnosti promocije i podsticanja preduzetničkih aktivnosti na ruralnom području svoje teritorije.Seoska područja na teritoriji Grblja, Maina, Brajića i Paštrovića posjeduju izuzetan kapacitet kada je razvoj ruralnog turizma u pitanju. U saradnji sa Turističkom organizacijom Budve sprovodimo kontinuirane aktivnosti na osmišljavanju mehanizama kojim ćemo u budućnosti djelovati. U tu svrhu je i formirano radno tijelo kojim predsjedavam. Riječ je o radnoj grupi za iznalaženje mehanizama subvencionisanja i promocije preduzetničkih aktivnosti na ruralnom području Budve. Ovo radno tijelo ima za cilj da animira i podstakne naše sugrađane koji imaju imovinu u selima iznad Budve da istu stave u funkciju ruralnog turizma, najviše zbog činjenice da je praksa u svijetu pokazala da ovakav način prihodovanja može obezbijediti sasvim valjane uslove za život. Turistička organizacija Budve je, prateći trendove turističke ponude, prepoznala potencijal koji posjeduje seoski turizam. U tu svrhu radi se na izradi Strategije razvoja ruralnog turizma čiji se završetak privodi kraju. Strategija će definisati smjernice i kriterijume pravaca kojim će se ova grana turizma razvijati" kazao je Filipović. On je dodao da dokument će omogućiti da djeluje u više pravaca kako bi zaštitili ambijent sela kada je planiranje u pitanju,definisali kriterijume za finansijsku podršku određenim preduzetničkim poduhvatima, kako bi građanima koji se isključivo bave poljoprivredom obezbijedili uslove da steknu pravo na penzijsko i socijalno osiguranje, unaprijedili upravne procedure i time zainteresovanim subjektima pomogli u prenebregavanju opstrukcija imanentnih administrativnim procedurama i kako bi kontrolom i selekcijom uticali na kvalitet usluge i proizvoda.

"Za sada mogu da kažem da će biti podržani projekti rekonstrukcije starih kamenih objekata, izgradnja novih koji će doprinijeti očuvanju ambijenta budvanskih sela, proizvodnja autohtonih prehrambenih proizvoda..." zaključio je Filipović.

 

VEZAN TEKST: Ruralni turizam - primjer Istre

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti