Regata Hiljadu ostrva i ove godine dolazi do nas

Druga prestižna regata Hiljadu ostrva, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, JK SCOR iz Rijeke i Udruženja Val iz Rijeke, biće održana od 21. do 28. septembra.
Prva etapa počinje u nedjelju 21. septembra iz Rijeke, i završava u marini Porto Montenegro uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta.U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u srijedu 24. septembra održaće se i mala regata pod nazivom Hiljadu ostrva +2, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška ostrva. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu velike regate Hiljadu ostrva i regate Hiljadu ostrva +2, na bazenu Lido u Porto Montenegru u 20:00h, flota nastavlja u četvrtak 25. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada, u nedjelju 28. septembra u Rijeci.

TIR2014-2.jpg

Lista učesnika od 21-og regatnog tima iz Austrije, Češke, Hrvatske, Irske, Litvanije, Mađarske, Holandije, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske i Velike Britanije i Crne Gore samo je potvrda koliko je ova regata izazov najboljim svjetskim jedriličarima.
Razlog tome je nesumljivo jedan od najpoželjnijih kurseva za navigacijske regate, živopisnost regatnog polja među jadranskim ostrvima, kao i privlačnost starta i cilja – luka u Rijeci u kojoj se pripremaju novi vezovi za megajte i nautičko naselje Porto Montenegro kao jedinstveno na Jadranu po jahting usluzi najvećeg svjetskog ranga.

Regata se jedri u dvije etape. Prva startuje u Rijeci i prolazi među više od 1000 jadranskih ostrva, pri čemu jedrilice moraju ostaviti s desne strane ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi ostrvo, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do cilja nakon 277 NM ispred marine Porto Montenegro. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru.

TIR2014-Esimit.jpg

Izbor kursa u takmičenju izazov je i tajna pobjede - umijeće je odabrati kako jedriti između pojedinih ostrva, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće faktore da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs dužinom, samo treba biti najbrži, najavljuju organizatori.

Uz broj država učesnika impresivna je i lista jedriličara i jedrilica - najviše pažnje zasigurno će privući 30-metarski Esimit Evropa 2, koji je pod pokroviteljstvom Evropske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, i liniju cilja prvi presjekao na Rolex Capri Sailing Week-u, Rolex Fastnet regati, Kiel Week-u, AF Offshore regati, Barcolani, Giraglia Rolex Cup-u, Maxi Yacht Rolex Cup-u i Middle Sea Race-u. Za kormilom je Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik Americas’c Cup-a u timu Alinghija. Esimit Evropa 2 je jedan od najbržih i tehnološki najnapredniji jedrilica na svijetu s maksimalnom brzinom preko 38 čvorova.

Esimit Evropa 2 će sigurno pokušati oboriti rekord koji od prvog izdanja regate drži mađarski Wild Joe sa 28:41:06 sati u prvoj etapi i 46:02:37 sati u drugoj etapi.
Tokom male regate Hiljadu ostrva +2, ova jedrilica će ugostiti i štićenike Dječjeg doma Mladost iz Bijele, pokazati im vještine jedrenja, i darivati poklonima.

Biće zanimljivo vidjeti i posadu na jedrilici Hispaniola koje je bila ORC Evropski prvak u 2011-oj godini, ali i Oz jedrilicu klase Open 60 koja je učestovala na Vendee Globe regati, čiji je prvi vlasnik bio Mike Golding, jedan od najpoznatijih okeanskih jedriličara.
Od ove godine, regata Hiljadu ostrva je otvoren za katamarane i trimarane tako da će se na startu naći i 4 trimarana, koji će se takmičiti u posebnoj kategoriji prema međunarodnim MOCRA pravilima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti