Reportaža o rijeci Tari emitovana na njemačkoj televiziji NDR

Renomirani njemački javni servis NDR emitovao je epizodu „Kroz Veliki kanjon Evrope – putem divlje Tare“ u okviru popularne emisije „Hanseblick“, kojom se promovišu prirodne ljepote Crne Gore.

Reportaža je rezultat posjete predstavnika NDR-a, koji su uz podršku Nacionalne turističke organizacije i Nacionalnih parkova Crne Gore početkom maja boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori.

Voditelj emisije “Hanseblick” Thilo Tautz, gledaoce vodi kroz čudesno i atraktivno putovanje kroz netaknut krajolik rijeke Tare, fokusirajući se na njena prirodna bogatstva, aktivni turizam, ljubazne i uslužne ljude.
„Crna Gora je izuzetna destinacija i ima prekrasnu prirodu koja oduzima dah, pa sam se tokom putovanja osjećao ispunjeno i veoma srećno. Upravo taj osjećaj su nam prenijeli ljudi, koji su učinili našu avanturu još zanimljivijom“, navodi Tautz.

U reportaži je prikazana pomalo zaboravljena i jedinstvena ponuda kao što je splavarenje rijekom Tarom uz pomoć drvenog splava, a kako reporter ističe ljudi to zaista rade na bezbjedan i siguran način.

„Splavarenje rijekom Tarom na tradicionalni način kao prije 100 godina je nezaboravno iskustvo. Pratogonista reportaže Fikret Pendek nam je objasnio sam proces izgradnje drvenog splava i uveo nas u brzake ove 'divlje rijeke' smaragdno zelene boje. Fikret nam je objasnio da je bitno poznavanje struje rijeke, lokacije podvodnih stijena i kamenja,  kao i  poznavanje rijeke u svim godišnjim dobima“, naveo je Tautz.

Tokom boravka u našoj zemlji, reporter Hanseblicka Thilo Tautz je imao priliku da skače u veoma hladnu rijeku, spušta se impozantnim ziplajnom preko rijeke Tare, oproba se u mušičarenju, kao i da planinari sa rendžerom oko ledničkog jezera na nadmorskoj visini od 1 400 metara.

Premijera reportaže „Kroz Veliki kanjon Evrope – putem divlje Tare“ je bila 21. avgusta na njemačkoj televiziji NDR, dok će repriza biti emitovana 25. septembra tekuće godine u 18 časova. O popularnosti njemačke televizije NDR govori i činjenica da bilježi gledanost od milion na dnevnom nivou, te se očekuje da će emitovana reportaža imati pozitivan efekat na promociju naše zemlje u Njemačkoj.

Reportažu možete odgledati do 20.08.2024. na sledećem linku: https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/hanseblick/Montenegro-Durch-die-wilde-Tara,hanseblick1066.html

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti