Ruski Oymyakon: Najhladnije naseljeno mjesto na svijetu

Zabačeno rusko selo Oymyakon smatra se  najhladnijim naseljenim područjem na Zemlji, a lokalno stanovništvo moralo je prilagoditi svoj svakodnevni život klimi - što podrazumijeva konzumiranje mnogo votke, mesa i korištenje pomoćnih vanjskih toaleta.

Oymyakon se nalazi u blizini Yakutska, glavnog grada regije koji ima najniže zimske temperature od svih gradova na svijetu, a njegovo ime ironično znači "nezamrznuta voda" zbog termalnog izvora koji se nalazi u blizini.

Najniža zabilježena temperatura u Oymyakonu bila je hladnih minus 71,2 stepena Celzijusa još 1924. godine. Prema The Independentu, nošenje naočara na otvorenom može uzrokovati da se zalijepe za lice, a ovo je samo jedan od najobičnijih problema ekstremno hladnog vremena.

Kako piše Weather.com lokalno stanovništvo nosi se s hladnoćom uz pomoć "ruskog čaja" odnosno votke. Ostala prilagodjavanja koja moraju izvršiti u svom svakodnevnom životu su ekstremnije od kratkog vremena kratkovidnosti ili dalekovidnosti kada izađu vani. Smrznuto tlo otežava rad na unutrašnjim vodovodima, tako da je većina toaleta izgrađena vani kao poljski wc.

Velika hladnoća takođe otežava kopanje grobova zbog čega se prije sahrane, tlo se mora zagrijati. Mještani koriste grijane garaže za svoje automobile, a automobili ostavljeni napolju moraju da rade, inače se neće ponovo pokrenuti. Avioni ne mogu letjeti u ovo područje zimi. I naravno rizik od promrzlina je veliki nakon samo nekoliko minuta na hladnoći.

Zbog smrznutog tla, usjevi se ne mogu uzgajati u Oymyakonu, a stanovništvo preživljava uglavnom od mesa. Najčešće jedu hladnu hranu, smrznutu sirovu arktičku ribu, bijeli losos, bijelu ribu, smrznutu sirovu konjsku jetru.

Ljeta su, međutim, relativno topla, a prosječna su oko sredine 60-ih i 70-ih godina dostizala čak 34 stepena Celzijusa. Ali zime su duge, a ljeta kratka, a kako tvrdi Weather.com mnogi mještani se zapravo žale na toplije vrijeme.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti