San koji se nije ostvario: Everglades Jetport na Floridi je trebao biti najveći svjetski aerodrom

Everglades Jetport na Floridi je trebao biti najveći svjetski aerodrom, glamurozno interkontinentalno čvorište sa šest pista i brzom željezničkom vezom do okolnih gradova. Međutim, danas je tek nešto više od uzletišta usred ničega.

S aerodromom Jetport Everglades, kako su ga nazivali kad je projekt pokrenut 1968. godine, komercijalno vazduhoplovstvo trebalo je da uđe u novu eru. Međutim, zabrinutost za životnu sredinu dovela je do otkazivanja velikih planova, nakon što je izgrađena samo jedna pista.

Ta usamljena pista funkcioniše  kao poligon i kao nostalgični podsjetnik na san koji se nikada nije ostvario. U prvobitnom planu, Jetport je trebao biti pet puta veći od njujorškog JFK-a. Da bi ga izgradila, lučka uprava okruga Dade kupila je 39 kvadratnih kilometara nenaseljenog zemljišta u blizini Miamija.

Ali zabrinutost za okolinu počela se javljati ubrzo nakon početka gradnje. Izvještaj iz 1969. navodi da će projekt "uništiti ekosistem Južne Floride, a time i Nacionalni park Everglades". Izvještaj, potpomognut lokalnim stanovništvom i aktivistima, doveo je do stopiranja gradnje, piše CNN.

Ono što je izgrađeno od aerodroma nikada nije otvoreno za putnički saobraćaj, ali je njegova jedina pista postala popularna među pilotima na obuci. Aerodrom nema terminal, već samo kancelariju u prikolici. Na lokaciji radi četvoro zaposlenih. Bilo je pokušaja da se aerodrom revitalizuje,  pa su na pisti održane automobilske trke. 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti