Saradnja u planinskom turizmu

Crna Gora i Austrija nastaviće kvalitetnu komunikaciju i saradnju kroz aktivnosti turizmu i šire, sa fokusom na planinski turizam – zaključeno je na današnjem sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa novoimenovanim ambasadorom Austrije u Cnoj Gori, NJ.E. Johanom Frolihom.

Tokom sastanka razgovarano je o više tema važnih za razvoj bilateralnih odnosa. Poseban akcenat stavljen je na saradnju u turizmu kroz dalje privlačenje austrijskih turista. Tako su razmijenjena mišljenja o nedavnoj posjeti predsjednika Saveza penzionera Austrije, dr Karla Bleha, koja je realizovana kao rezultat dogovora tokom boravka ministra Gvozdenovića na konferenciji Bečki ekonomski razgovori. Tada je iskazana spremnost da organizovane grupe penzionera ubrzo posjete Crnu Goru.

Kao poseban potencijal za privlačenje austrijskih turista označen je planinski i avanturistički turizam, što je značajno u dijelu produženja sezone, kao i dalje povećanje broja letova iz Beča za Crnu Goru. U tom kontekstu, bilo je razgovora i o eventualnom učešću naše zemlje na sajmu turizma u Beču, u januaru naredne godine.

 

Konstatovano je da je neophodno dalje podsticati saradnju sa austrijskim investitorima. Ministar Gvozdenović naglasio je važnost realizacije projekta žičare Kotor – Cetinje, značaj investicija u sjever Crne Gore, sa posebnim osvrtom na Bjelasicu i Komove, kao i planirane nabavke nekoliko ski liftova za ovaj region.

 

Takođe, obzirom na veliko iskustvo koje Austrija ima u razvoju planinskog turizma, sagovornici su ocijenili izuzetno korisnom razmjenu informacija i upoznavanje Crne Gore sa konceptom funkcionisanja ski centara, ali i svim drugim elementima ove vrste turizma u Austriji.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti