Savindan i Lode- duh kotorske tradicije

“Da živimo svi u slozi sveti Savo ti pomozi“, pozdravio je danas Gradsku muziku i okupljene na Trgu ispred kotorskog hrama Svetoga Nikole paroh kotorski, namjesnik bokokotorski, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić. Gradska muzika je i danas u 11 i 30 svirajući oficijelnu i „kotorsku himnu“ posvećenu Sv. Savi „O srpska mlada nevina čeda“, a zatim u 12 sati ispred katedrale pozdravljajući Lode, odnosno početak Tripundanskih svečanosti, nastavila dugogodišnju tradiciju koja najbolje odražava duh suživota i vjekovne vjerske i nacionalne tolerancije ovdašnjih građana. 

“Želimo istinski da se ne lažemo među sobom već da živimo u slozi. Vremena su takva kakva jesu, ali neću o njima govoriti jer ne zaslužuju - pred ljepotom ovih hramova i ovog čina koji čini Kotor onim kakav je nekada bio i kakav treba da bude. Neka Bog da zdravlje ljudima iz Gradske muzike koji su – i to ponavljam svake godine, u trenutku kada je ta nit mogla da se prekine i sve ode u drugom pravcu - obnovili ovaj divni običaj da se prvo dođe ispred crkve Svetog Nikole i pozdravi Savindan, a onda pred slavnu katedralu da se pozdravi veliki mučenik, svetitelj vaseljene i svih onih koji Hrista slave - divni mučenik Sveti Trifun. Svetost je jedina koja spaja. Gospod Isus Hrist je rekao: “Novu vam zapovijest dajem - da ljubite jedan drugoga”. Dakle, to je zapovijest koja je svima nama zadata. Živjeli mnoga ljeta - poručio je Krivokapić.

 

Gradsku muziku pozdravio je i hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” kojem je Savindan krsna slava. 

 

Na trgu ispred hrama Svetog Nikole bili su brojni građani pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti, predstavnici Bokeške mornarice, gradonačelnica Marija Ćatović, potpredsjednik Opštine Tvrtko Crepulja, predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Ivo Magud i direktor Turističke organizacije Mirza Krcić. Oni su se zatim uz Gradsku muziku, uputili na trg ispred katedrale Svetog Tripuna, sa koje je mali admiral Marin D. Milošević iz Kotora izgovorio Lode kao znak početka Tripundanskih svečanosti. (radio Kotor)

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti