Nakon nesreća na moru, evo šta savjetuju instruktori

Nakon nesreće u Petrovcu kada je djevojka skuterom teško povrijedila djecu u pedalini i nakon što je italijanska turistkinja stradala na Braču u Hrvatskoj prilikom pada padobrana vučenim gliserom i u Crnoj Gori i Hrvatskoj su pokrenute istrage o bezbjednosti. Iako izjava o rezultatima nema, pitali smo instruktore o mjerama bezbjednosti.

››Skuter naletio na pedalinu u Petrovcu: djeca povrijeđena‹‹

Oblik zabave koji je, u slučaju italijanske turistkinje na Braču završio tragično, a u Petrovcu zamalo tragično, vrlo je popularan širom Jadrana. Instruktori tvrde da sigurnost treba biti na prvom mjestu.

Prije nego vozači jet skyja krenu na more, pažljivo slušaju instruktora. 'Savjetujem im da prvih 100 metara idu polako, poslije toga na otvoreno more, 300 metara udaljenost od obale, 50 metara od ostalih brodova', kaže jedan od instruktora.

Da bi bili što sigurniji, tu je sigurnosna narukvica koja vozača čuva i kada padne sa jet skija, zbog koje se pri padu u more jet ski automatski ugasi. Kad ta narukvica nije uključena volan skrene i jet ski ide u krug.

Većina turista koji žele radosti na moru, po svoj skuter dolazi prvi put u životu, želeći da svoje ljetovanje učine nezaboravnim.

I dok većina leži na plaži, najatraktivnije je u vazduhu: gliseri vuku padobrane, gosti cijelu okolinu gledaju sa 10 metara visine. U centru za zabavu na moru prvo se temeljito pregleda cijela oprema, od konopa do padobrana.

Ali bez obzira radi li se o parasailingu, ili se radi o drugim vodenim sportovima tipa skijanje na vodi, tuba, banana, potrebno je nositi prsluke.

Letjeli po zraku s padobranom, ili po talasima na gumenim tubama, pazi se na svaki detalj, gliseri ne prelaze brzinu 15 nautičkih milja, a najbitniji dio opreme upravo su prsluci.

Nakon vožnje od desetak minuta, gliseri turiste vraćaju na plažu. Iako na odmoru, sigurnost je bitnija od svega. Ko želi opuštenije putovati, gliser je zamijenio veslima.

Atrakcija na Jazu:

IMG_8196.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti