Saznajte ko vam krade Wi-Fi

Bez obzira pokušavate li poboljšati vlastitu bežičnu mrežu ili otkriti koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windowse koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini. 

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate imati prava pristupa administratora da biste ga koristili - čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Posumnjate li da neko cucla vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to otkriti tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti. 

Aplikacija bi mogla biti korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali. 

I pripazite - prije no što krenete njuškati po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli dići uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutiti ljude koji u njemu rade. 

Who's On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti