Sedam očaravajućih mjesta koja ostavljaju bez daha

Nemoguće je posjetiti sva mjesta na našoj planeti, no neka su toliko čarobna da ih zaista vrijedi vidjeti. Stranica Earthporm napravila je popis sedam mjesta koja morate istražiti i posjetiti prije nego napustite ovaj svijet.

Polja tulipana u Holandiji

140114023.1_mn.jpg

Svakog marta polja u blizini Alkmaara u Holandiji se pretvaraju u nepregledna i prekrasna cvjetna mora koja pršte bojama. Teško da će ovaj prizor nekoga ostaviti ravnodušnim.

 

Bambusova šuma u Japanu    

140114023.2_xl.jpg

Smještena na periferiji Kyota, ruralna četvrt Arashiyama sadrži mnoga kulturna blaga, međutim, ono po čemu se ovo područje izdvaja je prirodno blago - čudesna bambusova šuma Sagano. Smatra se jednim od najljepših prirodnih okoliša u cijelom Japanu, i to ne samo zbog svoje prirodne ljepote, već i zbog zvuka koji vjetar proizvodi dok puše kroz gustu šumu bambusa.

 

Pećina Benagil u Portugalu    

140114023.3_mn.jpg

 

Na obalama ribarskog sela Benagil u Portugalu nalazi se nekoliko izolovanih pećina koje svojom romantikom i misterioznošću privlače turiste iz cijelog svijeta. Pećine se smatraju biserom obale Algarve.

 

Salar de Uyuni u Boliviji  

140114023.4_xl.jpg

 

Najveća slana pustinja na svijetu smatra se jednim od najljepših mjesta na planeti. Kada padne kiša, velika ravnica od blizu 12. 000 kilometara kvadratnih se pretvara u ogromno ogledalo, tako da izgleda kao da se nebo i zemlja spajaju.

Salar de Uyuni je savršen primjer nevjerovatne stvaralačke snage prirode.

 

Ostrvo Skye u Škotskoj  

140114023.5_mn.jpg

Smješten u dolini Brittle, Skye krije neke od najljepših prizora koji ostavljaju bez daha. Među njima su svakako planine koje vijekovima oblikuje ledena voda koja se s njih slijeva i gradi jezero koje izgleda kao da je upravo izronilo iz bajke.

 

Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

140114023.6_xl.jpg

Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pjeska i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika – koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.

Ovo nevjerojatno područje jedinstveno je u svijetu. S površinom od oko 400 kilometara kvadratnih, Zhangye Danxia je možda i najveće prirodno slikarsko platno na svijetu. Sa svojim prelijepim spektrom boja, zaista više sliči na umjetničko djelo nego na prirodnu formaciju stijena.

 

Skrivena plaža u Meksiku         

140114023.7_xl.jpg

 

Smještena nekoliko metara pod zemljom, plaža na Marieta ostrvima u Puerto Vallarti svakako je jedno od egzotičnih destinacija koje ćete željeti da posjetite.

Do magične "plaže ljubavi" stiže se prolaskom kroz tunel dug oko 25 metara koji je povezuje sa Pacifikom. Plaža, ali i cjelokupan arhipelag ostrva rezultat su vulkanskih aktivnosti.

Plaža je toliko nevjerovatna da mnogi mogli nisu vjerovali da takvo mjesto uopšte postoji na planeti.

izvor: klix.ba

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti