Blagodeti seksa za zdravlje

10 zdravstvenih blagodeti seksa

 

Primjetili ste da se osejćate mnogo bolje kada imate redovan seks – ništa ne može da vas iznervira, imate više energije, na sve gledate pozitivno… Otkrivamo vam šta se dešava u tijelu kada se prepuštat strasnim zagrljajima, i koliko redovni odnosi mogu da utiču na opšte zdravlje...


SEKS ZA… regulisanje ciklusa

Ako pokušavate da regulišete menstrualni ciklus, potrebna vam je “doza” gimnastike u postelji. Žene ene koje vode ljubav jednom nedeljno imaju redovniji menstrualni ciklus od onih koje ređe to čine. Osim toga, učestalo izlaganje muškim feromonima djeluje na ženske hormone koji regulišu menstrualni cikllus.

SEKS ZA… podmlađivanje

 Seks podiže nivo estrogena, zbog čega kosa postaje sjajnija, a koža zategnutija U jednoj škotskoj studiji, panel sudija posmatrao je ispitanike kroz jednostrano ogledalo i procjennjiva njihove godine života. Ispitanice koje su djelovale od sedam do dvanaest godina mlađe, vodile su dinamičan seksulani život seksualni život – u prosjeku, četiri odnosa nedeljno.

SEKS ZA… izbor pola djeteta

Jedan broj naučnika tvrdi da određena poza, kao i određeno vrijeme, za seksualni odnos mogu da utiču na to da li će se začeti djevojčica ili dječak. Spermatozoidi koji nose Y hromozom (određuje muški pol) manji su i zbog toga se brže kreću od spermatozoida koji nose X hromozom (ženski pol), ali zato su i. i manje izdržljivi od “ženskih” spermatozoida. Dakle, prema jednoj teoriji, ukoliko nastojite da da začnete dječaka, treba da vodite ljubav u “kučećoj pozi” – tako će sperma dospeti bliže cerviksu, a brži muški spermatozoidi prvi će prodrijeti u jajnu ćeliju. Ipak, određeni broj stručnjaka tvrdi da su dokazi koji potkrepljuju ovu teoriju prilično slabi....

Prema mišljenju jedne frakcije u naučnom svijetu, vrijeme seksualnog odnosa mnogo je preciznija odrednica pola djeteta. Naime, ako želite dječaka, prvi dan ovulacije idealno je vrijeme da vodite ljubav, jer je tada olakšano prodiranje bržih Y spermatozoida u jajnu ćeliju. No, ako želite djevojčicu, vodite ljubav nekoliko dana prije ovulacije, jer X spermatozoidi, budući da su otporniji, mogu da se zadrže u organizmu do sazrijevanja jajne ćelije. Iako nijedna od ovih teorija nije potkrepljena dovoljno čvrstim naučnim okazima, vrijedi pokušati!

 

 SEKS ZA… bolje raspoloženje...

Osim već svima dobro poznatog efekta seksa na raspoloženje, ova aktivnost zapravo može da redukuje simptome kliničke depresije. Američki istraživači su uočili da su žene koje ne koriste kondom tokom manje sklone depresiji od onih koje koriste ovaj tip zaštite..
Prema jednoj teoriji, hormoni i prostaglandin, koji se nalaze u spermi, prodiru kroz vaginalni zid I mijenjaju odnos hormona u organizmu žene, pa tako i ublažavaju osećaj depresije

 

SEKS ZA… jači imunitet

Redovan seks znači manje prehlade i gripa. Američki naučnici su otkrili da jedan, do dva, odnosa nedjeljno povećava nivo antitijela imunoglobulina A (IgA), koji štiti od prehlada i infekcija.. U istraživanju je i egzaktno utvrđeno da je u organizmu ispitanika, koji su dva puta nedjeljno vodili ljubav, 30 odsto viši nivo IgA, nego u slučaju onih koji su upražnjavali seks samo jednom nedeljno, ili su a.pstinirali.

SEKS ZA… ublažavanje stresa

 Primjetili ste koliko ste opušteniji nakon seksa? To je zbog toga što  to vođenje ljubavi snižava nivo stresa. Škotski naučnici su zaključili da osobe koje su imale penetrativan seks bolje reaguju u stresnim situacijama čak nedjelju dana nakon odnosa....

SEKS ZA… zdrave grudi

Brak, djeca i dojenje značajno smanjuju rizik od kancera dojke. No, naučnici kažu da i redovna seksualna aktivnost može da umanji rizik od kancera kod žena koje nisu rađale. Seks podiže nivo hormona oksitocina i DHA (dehidroepiandrosteron), za koje naučnici smatraju da igraju važnu ulogu u prevenciji kancera dojke.

SEKS ZA… poboljšanje opšteg zdravlja

Redovan seks može da bude efikasna prevencija kancera prostate. Britanski istraživači su zaključili da muškarci u dvadesetim godinama života mogu da smanjiti rizik od kancera prostate za trećinu ako ejakuliraju sedam ili više puta nedeljno.

SEKS ZA… zdravlje reproduktivnih organa

 Seksualna aktivnost produžava seksualni život. Početak menopause puaze za većinu žena znači i pad, ili potpuni prestanak, seksualnih aktivnosti, najviše zbog vaginalne atrofije (vagina postaje kraća i umanjuje se njena elastičnost i vlažnost). Osnovni uzroci ovih pojava jesu hormonske promjene i nedostatak prirodne lubrikacije vagine. Međutim, žene koje su seksualno aktivne, ili koje redovno masturbiraju, rjeđe imaju pomenutih problema...

SEKS ZA… ublažavanje bola

 Neposredno nakon doživljenog orgazma, nivo oksitocina je pet puta veći od normalne vrijednosti. To aktivira oslobađanje endorfina, hormona za koji je dokazano da ublažava bol.

Budući da seksualno uzbuđenje i orgazam podižu nivo kortikosteroida i endorfina, seks zapravo podiže prag bola i deluje kao analgetik. Zato biste mogli da klasični ženski komentar “ne večeras, boli me glava” počnete da koristite kao dobar razlog za seks, umjesto za apstinenciju!...

 

foto: budvanska rivijera

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti