Sjećate se kuća koje su se u Italiji prodavale za 1 euro? Ovo je iskustvo jednog kupca

Oglasi gdje se kuće u Italiji, konkretno na Siciliji, prodaju za svega jedan euro prošle su godine bile glavna tema svih naslovnica. A iako je nekima ovo zvučalo kao najljepši san, za jednog je Australca bila noćna mora. Ovo je njegovo iskustvo.

Vijest da se kuće u jednoj od najljepših mediteranskih zemalja prodaju po ovako niskoj cijeni privukla je mnoge ljude koji nisu posustali ni pred preduslovom da kupci moraju renovirati nekretninu u zadatom vremenu te uplatiti određeni polog. Sada se javio Australijanac Danny McCubbin, višegodišnji stanovnik Londona, koji nije mogao propustiti ovu odličnu priliku te je odmah kupio kuću.

Danny je kupio kuću u Mussomeliju na Siciliji, gdje, kako prenosi klix.ba, se preselio iz Londona, no problemi su počeli kada u Italiji nije mogao naći radnike koji bi mu pomogli renovirati nekretninu, koja je bila u lošem stanju, u zadatom roku. Iako je bio voljan sagraditi svoj dom iz snova, ubrzo je shvatio da je to nemoguće te je bio primoran vratiti kuću.

"Bilo je veoma teško naći radnike, a kuća je vremenom propadala. Dok sam našao radnike, renoviranje je bilo duplo skuplje. Shvatio sam da mi se više ne isplati", rekao je Danny.

Inače, italijanska vlada trenutno nudi vlasnicima kuća do 110 posto ekološke renovacije i nadogradnje koje kuće čine otpornijima na potrese. Upravo zbog ovoga, mnoga domaćinstva odlučila su se na renoviranje, čemu je prethodio i nedostatak radnika.

"Stranci kupuju kuće koje nisu dio šeme od 1 euro, ali su pogodne za život ili im je potrebno malo renoviranja koje često mogu uraditi sami", objasnio je Danny čija kuća je bila "teži" slučaj.

Iako je istu morao vratiti agenciji od koje je kupio, Danny je pronašao drugu nekretninu za 8.000 eura. Uspio je pronaći dvojicu građevinara koji su pronašli sedmicu dana za posao sa McCubbinom, koji je nakon popravke kuće, otvorio kuhinju na glavnom gradskom trgu kako bi nahranio ugrožene porodice, a zatim se priključi i akciji prikupljanja novca za izbjeglice iz Ukrajine.

Oduvijek sam želio živjeti u Italiji. Moji roditelji su voljeli selo", priznao je on i dodao kako je njegova kuhinja tu bila ono što je falilo u Mussomeliju.

Danny je zaključio kako voli miran i jednostavan način života, što je potpuno suprotno od njegovog života u Londonu.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti