Slavica Perović na trgu pjesnika, hor "Obilić" između crkava

Slavica Perović na Trgu pjesnika

 

   Na Trgu pjesnika sjutra veče u 21 sat, predstaviće se profesorka dr Slavica Perović, jedna od najcjenjenijih lingvistkinja u Crnoj Gori i regionu, čiji je rad prepoznat i u inostranstvu.

Na budvansku Pjacetu ovog puta stiže sa svojim prvim romanom, „Life Lift“, djelom koje ni najpronicljivijem čitaocu, kako je zapisao profesor Zoran Paunović, neće ponuditi nijedan nagovještaj da je riječ o njenom prvom romanu.

„Life Lift“ je mudro zamišljena, precizno vođena i do kraja doslijedno izvedena priča iz naizgled prepoznatljive svakodnevice, čiju banalnost ponekad može da naruši samo istinska tragedija, makar u onom obliku u kome je tragedija uopšte moguća u savremenom svijetu“.

Sa Slavicom  Perović, autorkom koja je napisala i uredila oko deset lingvističkih knjiga (među kojima su i monografija „Indirektna pitanja u engleskom i srpskohrvatskom jeziku“, knjiga iz literarne lingvistike „Kako ukrotiti tekst“, najnovije djelo iz oblasti analize diskursa i pragmatike „Jezik u akciji“...), razgovaraće večeras profesorka Božena Jelušić.

 

Hor „Obilić“

 

   Svoj muzički program, Grad teatar nastavlja sjutra veče u 22 sata, na sceni terase između crkava, koncertom najstarijeg akademskog hora na ovim prostorima "Obilić". „Obilić“ je osnovan  1884, a u samom osnivanju ove kulturne asocijacije postojala su još dva ansambla, džez i simfonijski orkestar. Horom koji je iz ovog našeg regiona najčuveniji u svijetu, već decenijama diriguje Darinka Matić Marović, koja ga je sa vrlo zahtjevnim domaćim, stranim, klasičnim i savremenim repertoarom predstavila u najuglednijim salama u preko trideset zemalja – u svim evropskim zemljama, u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, na Kubi...

Ovaj koncert organizuje se u čast proslave 600 godina postojanja crkve Sv. Nikole manastira Praskvice, u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Herceg Novom.         

              

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti