“Slavni pirat” u izvođenju crnogorskog gitariste Danijela Cerovića

U petak, 14. avgusta 2020. godine, sa početkom u 21 čas, na you-tube kanalu i društvenim mrežama “Grada teatra” biće emitovana kompozicija Silvijusa Leopolda Vajsa “Slavni pirat” (“Le Fameux Corsaire”) u premijernom izvođenju i aranžmanu poznatog crnogorskog gitariste Danijela Cerovića. 

Video, sniman u festivalskim starogradskim prostorima, ujedno je najava i muzičkog izdanja novog CD-a Danijela Cerovića “S. L. Vajs – djela za lautu u aranžmanu za gitaru Danijela Cerovića” za poznatu njemačku kuću “Naksos”, koji će upravo 14. avgusta biti dostupan svjetskoj javnosti. Ovo je ujedno i ovogodišnja, video-produkcija muzičkog programa XXXIV festivala. Autor videa je fotograf Slaven Vilus.

Video-produkcija kompozicje “Slavni pirat” festivala “Grad teatar” ujedno je i svjetska premijera Vajsove sonate u Cerovićevom aranžmanu i izvođenju. Album je snimljen u aprilu 2019. godine u Kanadi, a izdanje je producirao Norbert Kraft. Ovaj Cerovićev album dobio je recenziju u avgustovkom izdanju uglednog belgijskog magazina za kulturu i umjetnost “Stretto“. Ocijenjen je kao album „muziciranja tople intimnosti“. Projekat je podržalo i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Silvijus Leopold Vajs, rođen u Breslau, prijestonici Silesije (danasnji Vroclav, Poljska) poznat je kao najveći barokni izvođač laute. Tokom svoje karijere komponovao je preko 600 komada za lautu, organizovanih u svite ilisonate. Njihov veći dio se nalazi u dva rukopisa, od kojih je jedan  u Britanskoj biblioteci u Londonu, a drugi usaksonskoj Nacionalnoj biblioteci u Drezdenu. Postoje svjedočanstva o zajedničkom muziciranju sa Johanom Sebastijanom Bahom, koji je priredio Vajsovu Sonatu br. 47 za violinu i klavir (BWV 1025). Slavni pirat („LeFameux Corsaire“) je naslov kompozicije, koji se može odnositi na engleskog pirata Edvarda Tiča, znanog kaoCrnobradi. Kompozicija je rađena u šest stavova, tehnički je zahtjevna, sa brojnim tonalnim varijetetima i kontrastima, koji reflektuju poetiku baroka.

Danijel Cerović (1979) nagrađivani je muzičar i jedan je od istaknutijih umjetnika na međunarodnoj sceni klasične gitare iz svoje generacije. Često nastupa, kao solista i član crnogorskog gitarskog dua na međunarodnim festivalima, kao i u prestižnim dvoranama u Buenos Airesu (Guitarras del Mundo), Denveru (Guitar Fondation of America), Torontu, Montrealu, Madridu (Dvorana Manuel de Fall-a) , Amsterdamu (Concertgebouw), Parizu (Crkva sv. Eustahija), Seulu (Olympus Hall), Sankt Petersburgu (Dvorana Filharmonije) kao i u Kini, Njemačkoj, Danskoj, Portugalu, Poljskoj, Belgiji, Luksemburgu i dr. Ansambli i orkestri s kojima je Cerović sarađivao uključuju Crnogorski, Daejeon i Šenenjang simfonijski orkestar, „Mossani Strings“ iz Holandije, kvartet „Kamerata“ i gudački kvartet „Rubikon“. Cerović je član Crnogorskog gitarskog dua zajedno sa gitaristom Goranom Krivokapićem. Dvojac je aranžirao i snimio Bahovih „Šest engleskih svita“ u premijernim snimcima za „Naksos“ („Naxos“). Cerović je i saosnivač i umjetnički direktor Festivala gitare u Nikšiću i Međunarodnog takmičenja za gitaru u Tivtu. Na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju predaje od 2003. godine, a gostujući je profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Predavač je na Tonebase-u, vodećoj američkoj on-line platformi za klasičnu gitaru. Redovno predaje i na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na univerzitetima kao što su: Čepmen (SAD), Metropoliten (Denver, SAD), Toronto (Kanada), Monteral (Kanada), Manitoba (Kanada), Sjeverna Dakota (SAD), Kalifornijski konzervatorijum (San Hoze, SAD), Mastriht (Holandija), Tiandžin (Kina) i dr. Od 2013. nalazi se na listi umjetnika koji ekskluzivno koriste i promovišu žice za gitaru francuske kompanije „Savarez“.

Video će biti dostupan putem you-tube kanala i kanala društvenih mreža i nakon premijernog izvođenja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti