Slovenija donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19

Republika Slovenija donirala je Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19 i time potvrdila da je veliki prijatelj naše zemlje i da je kao dobar komšija uvijek spremna da pomogne, posebno u ovako izazovnim vremenima pandemije izazvane koronavirusom. Ovo je saopštio  tokom primopredaje vrijedne donacije Slovenije Veljo Čađenović, držani sekretar u Ministarstvu zdravlja.

- Još jednom se pokazalo da postoji želja između naših država, dobrih komšija da se pomažemo u ovim teškim vremenima, posebno kada je pandemija koronavirusa u pitanju. Slovenija se, kao i uvijek do sada, pokazala kao veliki prijatelj Crne Gore, a resorno ministarstvo i Vlada Crne Gore su vam veoma zahvalni na svemu i nastojaćemo da odnosi između dvije države budu još bolji, kazao je Čađenović.

On je izrazio zadovoljstvo što, kako je kazao, riječ solidarnost za koju smo svi mislili da je isčezla, ipak nije.

- Postoji jedna dobra stvar u ovoj pošasti koja nas je zatekla, da i dalje ljudi vode računa jedni od drugima tako da ovim vašim gestom, koji nije mali, jer je vrijednost donacije preko milion eura, sada imamo u ponudi i Modernu vakcinu, koju do sada nismo imali, što našim građanima omogućava da izaberu bilo koju vakcinu, istakao je državni sekretar i apelovao na sve da se nastavi imunizacija, koja pomaže da se pandemija COVID-19 lakše prevaziđe.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker kazao je da sa donacijom 42 000 doza vakcina proizvođača Moderna, Republika Slovenija dodatno pokazuje solidarnost u brobi na suzbijanju pandemije COVID-19.

- To dokazuje i koliko su dobri odnosi između naše dvije zemlje, da smo tu u blizini i zbog toga želimo da Slovenija bude i više priustna i  pruži pomoć i podršku Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti da budemo solidarni sa Crnom Gorom i radimo sve što je potrebno da bi pandemija suzbila u što karaćem roku, istakao je slovenački ambasador. On je podsjetio da je Slovenija Crnoj Gori do sada u dva navrata donirala zaštitnu opremu namijenjenu prevenciji od zaraze COVID-19 u vrijednosti od preko 200.000 eura.

Prema njegvim riječima, Slovenija kao odgovorna članica međunarodne zajednice do sada je raznim državama ukupno donirala već preko 2 miliona doza vakcina, kako bilateralno tako preko mehanizma COVAX, a ukupno je od 2020. godine za borbu protiv COVID 19 državama u razvoju namijenila skoro 12 miliona eura.

- Iskoristio bih priliku da se zahvalim i pohvalim sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori, koje rade odličan posao, koji liječe zaražene virusom COVID-19 i čine sve da bi se spriječilo širenje bolesti. Pridružujem se pozivu ljudima da slušaju struku, da se vakcinišu i nadam se da će ove vakcine dobro služiti u odabiru i doprinijeti suzbijanju pandemije, naglasio je ambasador Presker.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti