Što radi konkurentska Hrvatska na polju turizma ove nedelje?

Što radi konkurentska Hrvatska na polju turizma ove nedelje?

Brisel odobrio sufinansiranje turizma; Za zdravstveni turizam 45 mil. eura; EU novcem do vrtova lunjskih maslina

Brisel odobrio sufinansiranje turizma

Na ovogodišnjoj međunarodna konferencija o preduzetništvu "EU fondovi - izazovi i prilike" koja se 18. i 19. oktobra održala u Osijeku ponajviše diskusije bilo je oko informacije kako je Brisel odobrio Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova sredstva iz Operativnog programa "Regionalna konkurentnost".

Riječ je o grant šemi u pojedinačnim iznosima od 500 hiljada do 3,5 miliona eura. Dosad je pristiglo 200 projekata ukupno vrijednih sedam milijardi kuna. U uži je izbor ušlo 107 projekata. Hrvatska je u ovaj program uspjela ugurati segment turizma, a od tih programa njih polovina je s pozicije kontinentalnog turizma

Za zdravstveni turizam 45 mil. eura

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Daruvarske toplice i Grad Pakrac prijavili su projekt za EU fondove pod nazivom "Lječilišno rekreacijski centri na području Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije" vrijedan 45 miliona eura.

"Osnovna je ideja da kroz ovaj projekt razvijemo infrastrukturu za razvoj zdravstvenog turizma", ističe Darko Kelemen, upravnik lipičke bolnice. Očekuje se da iduće godine bude završena sva potrebna dokumentacija i da se raspiše tender za radove.

EU novcem do vrtova lunjskih maslina

Svečanim otvaranjem "Vrtova lunjskih maslina" u srijedu je počeo novi životni ciklus drevnih maslinjaka na ostrvu Pagu, zahvaljujući projektu očuvanja maslinjaka vrijednom 600 hiljada eura koji je sufinansirala Evropska unija.

Projekt je pokrenut 2010. saradnjom Grada Novalje i Turističke zajednice, a 75 posto iznosa pokriveno je iz programa IPA IIIc. "Projekt predstavlja i veliki zamah razvoju Grada, ali i cijelog otoka Paga, kako u maslinarstvu, tako i turizmu", izjavio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Lunjski maslinjaci protežu se na 24 hektara i u njima se nalazi više od 80 tisuća stabala maslina, a više od 1500 stabala sorte oblica visoko je od pet do osam metara i starije je od 1200 godina. Svečanost su uz domaće dužnosnike popratila i četiri ambasadora, Kine, Azerbajdžana, Ukrajine te Španije, velesile u maslinarstvu.

Foto: nationalgeographicexpeditions.com Izvori: večernji.hr. poslovni.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti