Sportski turizam velika šansa za Crnu Goru kao turističku destinaciju

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković učestvovala je na međunarodnoj konferenciji Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti, koju je organizovao Crrnogorski olimpijski komitet (COK) i Centar za afirmaciju sporta i mladih (CAMS).

Tripković Marković, kao autorka velikog broja istraživačkih radova i publikacija na temu strateškog planiranja razvoja turističkih potencijala Crne Gore, je govorila na panelu Sportski turizam kao izvor finansiranja sporta.

Direktorica NTO CG se zahvalila organizatorima što su prepoznali značaj teme sportskog turizma i istakla da je riječ o tržišnom segmentu koji ima izuzetan potencijal i čije su prognoze globalnog rasta do 2030. godine veće u odnosu na ukupne prognoze rasta turizma.

Kako bi se Crna Gora aktivno uključila potrebno je da se unaprijede infrastrukturni sadržaji, da se ostvari multiresorna saradnja između svih zainteresovanih institucija, te da se putem strateškog upravljanja formira a zatim i promoviše sportski turizam kao turistički proizvod, istakla je ona. 

Na panelu su, pored Tripković Marković, učestvovali  i generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore Mr Aleksandra Gardašević Slavuljica i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i autor knjige Sportski turizam u Crnoj Gori, Prof.dr Dragan Klarić.

Cilj panela bio je da ukaže da sportski turizam predstavlja važan segment svake države, a da su upravo globalna popularnost određenog sporta, učesnici iz velikog broja zemalja svijeta i prestižnost međunarodnog takmičenja ključni mehanizmi za promociju određene države kroz sport.

Na međunarodnoj konferenciji Finansiranje sporta: izazovi, prilike i mogućnosti, učestvovali su  domaći i strani eksperti za oblast finansija sporta, a pored predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušana Simonovića koji je otvorio konferenciju, učesnicima se obratio i savjetnik predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta, Tone Jagodič.

Na konferenciji su, pored panela  Sportski turizam kao izvor finansiranja sporta, organizovane  još tri panel diskusije na teme: Javni izvori finansiranja sporta – prednosti i nedostaci, Alternativni izvori finansiranja i finansijska revizija sportskih subjekata i Položaj fizičkih i pravnih lica u sportu u poreskom sistemu. 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti