Srušen zanimljiv rekord: Flight Radar objavio koliko je aviona bilo na nebu u jednom danu

Avion je postao uobičajeno prevozno sredstvo i između destinacija koje nisu previše udaljene, a neki letovi ne traju ni sat vremena. Na nebu iznad nas sve je veća gužva, a nedavno je oboren i zanimljiv rekord.

Na Facebook stranici "Putoholičari" , kako prenosi klix.ba, objavljena je fotografija koja prikazuje stanje na nebu tokom cijelog dana.

"Po prvi put je Flight Radar zabilježio više od 250 hiljada letova u jednom danu, tačnije, bilo ih je rekordnih 251.829. U jednom trenutku istovremeno je bilo više od 20.000 aviona u vazduhu ", stoji u objavi.

Inače, Flightradar24 je web stranica koja prikazuje u realnom vremenu avione širom svijeta, a ažurira se svakih nekoliko sekundi, pojasnili su na spomenutoj stranici.

I ovo je dokaz da su avioni sve popularnije sredstvo za kratke i duge udaljenosti, zbog posla ili tokom slobodnog vremena. Ako se ovaj trend nastavi, stručnjaci predviđaju da će se tokom sljedeće dvije decenije avionski promet u svijetu udvostručiti.

Međutim, udruženja i organizacije za zaštitu okoline naglašavaju kako korištenje aviona ima negativne posljedice po životnu sredinu.

Njemačka savezna agencija za životnu sredinu (UBA) pretpostavlja da su ti štetni učinci avio prometa između dva do pet puta veći nego emisija ugljen dioksida. Dakle, udio avio prometa na globalni efekt staklenika iznosi najmanje pet posto.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti