Šta je PayPal i zašto nam je on bitan

PayPal je najzad stigao u Crnu Goru. Naša zemlja, zajedno sa još devet drugih zamalja, se konačno nalazi na listi od 203 zemlje u kojima je moguće otvoriti PayPal nalog.

Za građane Crne Gore koji aktivno koriste internet ovo je bila veoma bitna vijest, ali postoje i oni koji ne znaju šta je PayPal, za šta služi i kako se koristi.

Proces korišćenja PayPal-a je prilično jednostavan. Ono što korisnici treba da urade jeste da odu na naslovnu stranu sajta PayPal.com. Tamo će moći da izaberu jedan od ponuđenih jezika. Tu će naći i link na kom piše Prijava. Kada to urade, moraće da popune formular tako što će napisati svoje ime, prezime, adresu i podatke o svojoj platnoj kartici. Naravno naša preporuka jeste da za te potrebe ne koriste karticu koja je vezana za tekući račun nego da od banke uzmu karticu koju će koristiti samo za internet plaćanja i na kojoj će biti samo onoliko novca koliko je potrebno za sledeću kupovinu.

Paypal će obaviti verifikaciju kartice tako što će povući jedan ili jedan i po evro sa kartice i kada transakcija uspije, novac će biti vraćen. Kada potvrdite vašu email adresu, vaš nalog će biti aktivan i vi ćete moći da kupujete na svim onim sajtovima na kojima se PayPal pojavljuje kao sredstvo plaćanja.

U ovoj prvoj fazi dobili smo mogućnost samo kupovine. Nažalost, ova druga usluga PayPal-a nije omogućena u Crnoj Gori. Prema najavama, proći će neko vrijeme dok se servis ne ustali. Kada se servis ustali, pustiće ga i kod nas.

Biće to veoma bitna stvar za naše trgovce, naročito one koji izdaju privatan smiještaj, jer PayPal je servis koji ima ogromnu korisničku bazu i omogućava bezbjednu trgovinu.

Pošto nijedna banka u Crnoj Gori ne pruža sličnu vrstu usluge domaćim trgovcima, pa bi korišćenje PayPal-a bilo odlično za njih. Uskoro ćemo pisati, u Primorskim, pričati i o značaju ove usluge.

 

PayPal je kod nas već zaživio, i to u velikoj mjeri, koristeći kartice registrovane u susjednim zemljama. Ovo je način kupovine koji daje mnogo prednosti potrošaču. Vi putem interneta imate veću ponudu, možete da upoređujete cijene, možete se i putem foruma unaprijed informisati o stvarima koje želite da znate pre nego što ih kupite, a imajući u vidu zakonsku regulativu, imate i mogućnost povraćaja robe. Elektronska kupovina donosi mnogo toga dobrog. A vjerujemo da će ovo podstaći mnoge banke u Crnoj Gori da ponude servise koji bi domaćim preduzetnicima omogućili jednostavan sistem za onlajn naplatu.

Prema važećim propisima, građani Crne Gore i strani državljani ne plaćaju carinu za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura, saopšteno je prošlog mjeseca iz Uprave carina, a iniciran je prijedlog izmjene i dopune carinskog zakona, prema kojima se za pošiljke neznatne vrijednosti neće naplaćivati carina i porez na dodatu vrijednost, a nezvanično, pomenuti iznos u prijedlogu iznosi 50 eura.

 

VEZANO: 

Savjeti koje morate pročitati: kako se zaštititi na internetu

Povećava se kupovina preko mobilnih uređaja

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti