Šta smo mogli da naučimo na regionalnoj konferenciji e-Turizam?

   Lokacija bivšeg Interkontinentala u Beogradu, inspirativni predavači, kao i njihov raspored, i jedna vrlo aktuelna tema za ove prostore natjerala nas je da nam konferencija proleti u trenu. Ono što je bilo najznačajnije da su predavanja obilovala primjerima koji su uspjevali da svima primaknu materiju, osvrćući se svjetske trendove, predviđanja budućih kretanja, kao i ponašanje prii negativnim reakcijama na internetu. Pokušaćemo što detaljnije da vam prenesemo neka od izlaganja:


Prvo predavanje je održao regionalni menadžer za Tripadvisor Gianluca Laterza o reputaciji, vidljivosti i povratu investicije na internetu.

11258314_10206877414319641_6154637984268856929_n.jpg

 

Treba naglasiti Tripadvisor je svjetski poznat brend sa preko 4 milijarde eura prihoda, 315 miliona nezavisnih mjesečnih posjeta, preko 200 miliona datih ocjena.

 

On je istakao da je reputacija prvi korak, baza, odakle krećemo ka drugim stavkama.


"Reputacija je u ovom poslu najvažnija, ali ima i mnogo nedoumica oko toga šta ona jeste a šta nije. Nije reputacija nešto što je neko napisao u knjizi utisaka, već ukupan utisak o vašoj firmi"


A koliko je reputacija bitna? 89% putnika je reklo da su ocjene (reviews) bitne za odabir lokacije, dok je među ispitanim hotelijerima takav odgovor dalo čak 96%!
Prvi sistem ocjenjivanja oglašivača je napravio eBay jer su shvatili da je povjerenje baza prodaje i da će ih to odvojiti od običnih malih oglasa. Jer ocjene i preporuke stvaraju povjerenje prema prodavcu.

11143219_1787139304842821_5216890506608512724_n.jpg

"Obično me ljudi pitaju kako da vode onlajn reputaciju, ali to je zapravo nesporazum. Ono što bi oni trebalo da znaju jeste da nema onlajn bez oflajn reputacije. Brinite o svojim gostima i ljudima koji vam dolaze, to je način"

  

Kao primjer je naveo hotel Casablanca u NY koji ima odličnu reputaciju i posjećenost. Website im je osrednji, fotografije nenabudžene iako profesionalne, i uopšte se ne prestavljaju kao najbolji hotel u kraju. Osnovna strategija im je - iskrenost.

 

Šta se desilo? Klijenti su dolazili u hotel koji se predstavljao kao hotel sa 3* a dobijali su pažnju i uslugu kao da su u hotelu sa 4* (sitni poklončići, brz odaziv recepcije kako na telefon, tako i na mailu i društvenim mrežama). To je uzrokovalo da su gosti, prijatno iznenađeni listom ostavljali odlične recenzije, čekirali se i sam hotel pojačavali na rezultatima pretrage, što je dovelo do povećanog broja upita, a samim tim i profita.

A mi smo već pričali o hotelima koji neiskrenim fotografijama privlaće turiste - ovakvi hoteli ne dobijaju dobre ocjene i dugoročno ne profitiraju.

 

3 stvari su važne kod vođenja svoje online prezentacije:

  • paziti na svoju prezentaciju (odabirom fotografija, videa, pažljiv i detaljni opis)
  • postovati adekvatne odgovore na ocjene
  • ohrabrivati ocjenjivanje od gostiju

Šta znači adekvatno odgovarati na ocjene? Znači zahvaliti na pozitivnoj ocjeni, a na negativnoj ocjeni pristupiti pažljivo, možda i dan kasnije, pokušavši da se izbjegne odbrambeni stav ili agresivni nastup.

 

  

Nataša Blažin (WebPro) je govorila o tome koliko znate o klijentima koji kupuju turističke usluge online na primjeru svog klijenta - agencije intertravel.rs.

 

Internet je promjenio način pružanja usluga. Podaci ko su vaši klijenti, koliko vremena provedu na sajtu, u koje doba dana rezervišu (na poslu ili od kuće), gdje najčešće žele da putuju, su potrebni da jasno definišete vašu marketing kampanju. 

Na primjer, koliko dana prije putovanja rezervišu putovanje određuje kada ćete vi oglasiti ponudu za akciju koju ste napravili.

11265122_1787139761509442_5591198276738543256_n.jpg

 

 

  A dvoje šarmatnih govornika iz agencije Homepage Branislav Čerubdžić i Andrea Babić su naglasili da je vaš sajt vaša kancelarija na internetu, ali je potrebno da bude praćena adekvatnom infrastrukturom - kanalima kojima se dolazi do nje - a tu se prvenstveno misli na društvene mreže.

 

Koliko su bitne društvene mreže za vaš posao govore ove brojke: postoji 3 milijarde aktivnih internet korisnika, 2,1 milijarde aktivnih korisnika društvenih mreža i 3,6 milijardi korisnika pametnih mobilnih telefona (a taj broj tek raste)

26e2c7d.jpg

Svjetska internet populacija je 10 puta narasla u poslednjih 15 godina i skoro 100 puta u poslednjih 20. izvor fotografije: 10 sitnica koje smo izdvojili sa foruma u Davosu 

 

Društvene mreže omogućavaju personalizaciju biznisa online, dostupnost informacija i time dodavanje vrijednosti samoj kompaniji.

 

Kako se ponašati na društvenim mrežama? Dodavanjem zanimljivih i edukativnih priča iz naših oblasti i pored komercijalnih postova. (ovo je izuzetno bitno i o tome više kasnije)

 

Bitno je da dajemo tačne informacije i pravovremeno odgovaramo na pitanja korisnika, jer tako njihovo povjerenje raste (riječ povjerenje je ključna u online prodaji i zato je često pominjemo). Takođe je krucijalno da budete kontinuirani - ne možete da se pojavite sa desetak postova, i onda dava nema nigdje 6 mjeseci.

 

Primjer koji su naveli je subotički hotel Galleria sa 140.700 pratilaca na fb, a aktivni su i na instagramu, tviteru i jutjubu. Jedna uspješna priča koja je istaknuta i od Trivaga i New York Times-a.

 

Kreirali su strategiju na mrežama kroz tri kreativne platforme:

  • #zdravadimenzija - gdje su gađali ciljne grupe sa stresnim poslovima postovima o wellnesu, opuštanju, savjetima za borbu protiv stresa i sl.
  • #zadvoje - ciljna grupa parova - postovi o romantičnim savjetima, predlozima i idejama.
  • #ovojesubotički - prisutnost brenda u lokalu, gdje ne promovišu samo hotel, već i lokaciju.

 

Takođe, ovo su neki od savjeta koje su rekli o pristupu društvenim mrežama:

 

Shvatite Twitter kao online recepciju hotela.

  

Kreirajte orginalne hashtagove na instagramu, fotografije moraju da budu dobre, ali ne pretjerujte sa filterima.

 

 

Miloš Petrović (hotelijeri.com) je govorio o saradnji sa blogerima, i kako oni mogu da doprinesu porastu povjerenja u vas ili vašu destinacije.
Imate čitane i manje čitane blogere, relevantne i manje relevantne. Uticaj je tek kad se prenese u offline. Publika cijeni iskrenost blogera.

 


Marko Škorić je izazove vođenja svakodnevnog sadržaja TO Srbije na društvenim mrežama.


Svakodnevni sadržaj treba da bude atomiziran, svaki post dio priče ali da može da stoji i samostalno. Mora da postoji plan i kalendar objava (svaki dan je određena tema). Njima nije cilj da govore “dođite kod nas” već da postovi budu zanimljivi i privlačni za šerovanje.

 

Kao primjer je naveo kampanju Sjeverne Irske vezanu za epizode Game of Thrones koje su snimane kod njih. Postovali su sadržaje paralelno sa premijerama epizoda. Rezultat: 10 miliona impresija za 9 hiljada dolara troška kampanje.

Najbolji način da inspirišemo nekoga da poseti neku zemlju je dobra priča

11218534_1787142984842453_7433971942348257988_n.jpg 


Nemanje Boljević iz dizajn studija Fleka je govorio o procesu selekcije gostujućih blogera. Princip odabira, organizacija posjeta u skladu sa segmentom ponude koja se predstavlja. Definisanje obaveza (broj blog postova i aktivnosti na društvenim mrežama)

 

Mi ne želimo predstaviti Crnu Goru kao savršenu zemlju, ali možete predstaviti najbolje od svoje zemlje.

 

Nemanja je najavio i skoro pokretanje mikro sajta pored zvanične internet prezentacije NTO CG - montenegro.travel koji će biti podrška glavnom sajtu i obrađivati teme vezane za gastronomiju, festivale, lokacije. Gastronomija je poseban vid ponude koji jako dobro prolazi na društvenim mrežama.

11246585_1787143088175776_444050044779718415_n.jpg

Slušajte zamjerke da bi vaš proizvod bio bolji.

 

11221715_1787142138175871_6405495229778844029_n.jpg

 Sve u svemu jedna izuzetno motivišuća konferencija o kojoj ćemo još govoriti u našoj eBiznis rubrici, a odvojeno ćemo se osvrnuti na predavanje Istoka Pavlovića o dupliranju zarade putem internet marketinga.

11141215_10206877415599673_4923515812309118706_n.jpg

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti