Spremate se za stambeni kredit?

Spremate se za stambeni kredit?

To je odluka koja se dobro premišlja jer je u pitanju dugoročna obaveza koja stoji nad glavom, iako rješava bitno životno pitanje.

Ok, odabrali ste stan, dogovorili ste se sa vlasnikom. Ono što je za početak potrebno je napraviti predugovor o kupoprodaji. Ovjeren kupoprodajni ugovor je potrebno dostaviti tek nakon odobrenja kredita. To će uštedjeti malo novca ukoliko kredit ne bude odobren.

 

- Donesite nov list nepokretnosti. Odobravnaje stambenog kredita je kompleksan proces u kojem banka procjenjuje eventualne rizike, vezane za vaše prihode, istoriju vraćanja predhodnih zajmova, ali i stan kao sredstvo obezbjeđenja. Što je i dobro za vas jer ćete, pošto je bančini pravnici pregledaju,  biti sigurni u apsolutnu regularnost nepokretnosti koju kupujete.

 

- Fiksna ili promjenljiva kamatna stopa? Iako preferiram fiksnu kamatnu stopu, ovo je složeno pitanje koje se vezuje za vaše izvore prihoda i poznavanje ekonomske situacije. I u svakom slučaju posavjetovati se sa nekim kad dobijete konkretnu bančinu ponudu.

 

- Troškove polise osiguranja imovine i životnog osiguranja. Banke traže oba osiguranja za slučaj nekih nepredviđenih situacija, što i nije loše jer ta osiguranja štite i vas istovremeno. Iako su mjesečne obaveze po osnovu ovih osiguranja niže od običnih, tržišnih , koji imaju element štednje (na kraju dobijate akumuliranu premiju), treba pogledati da li banka nudi osiguranje samo kod jedne osiguravajuće kuće ili može da uradi uporedni izračun polisa kod nekoliko osiguravajućih kuća i nađe najjeftiniju opciju za vas.

 

- Koliki su troškovi zatvaranja kredita, ukoliko se stvori prilika i još bitnije, troškovi aneksiranja, tj. umanjenja glavnice. Neke banke nude opciju da se jednom ili nekoliko puta godišnje dug po kreditu može umanjiti bez ikakvih troškova, a neke tu uslugu naplaćuju 1 ili 2 posto od ostatka glavnice. Umanjivanje glavnice većom uplatom znači i otpisivanje kamate od tog momenta do kraja kredita za iznos koji ste uplatili.

 

- Svakako savjetujem da ne propustite sledeći korak, to bi vas moglo koštati živaca i vremena u budućnosti. Uknjižite pravo vlasništva u katastru odmah po završetku kupoprodaje

A za svaki slučaj provjerite i opcije oslobođenja od plaćanja poreza, jer se, pod određenim uslovima, tu nalaze i kupci prve nekretnine.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti