Stare fotografije Kotora iz njemačkih i švajcarskih časopisa

Zahvaljujući Zadraninu Gojku Reljiću koji od 90-tih godina i vremena ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije živi i radi u Švajcarskoj, u prilici smo da objavimo fotokopije fotografija sa motivima Kotora.

„Prve tri fotografije su iz njemačkog časopisa Veliki rat u slikama, štampanom u Berlinu 1918. godine, koji je služio ratnoj propagandi u vrijeme Prvog svjetskog rata. Pored tehičkog dostignuća na prvoj fotografiji, za koje je danas poprilično teško opisati u koje je svrhe služilo, na drugoj je kotorska riva, a treću prate prevodi na više jezika: „Crnogorci kao gosti na proslavi Sedmice cara Karla u Kotoru” i „Austro-ugarski reflektor na jadranskoj obali”. Preostale tri fotografije su fotokopije Švajcarskih novina od 7. aprila 1927. sa tekstom pod naslovom „Sunčana zemlja Dalmacija”, pojašnjava Reljić. Kako je saopštio, fotokopije namjerava da pokloni Kotorskom arhivu, Pomorskom muzeju Crne Gore i Opštini Kotor.

.1-700x524.jpg

x2-700x449.jpg.pagespeed.ic.0K4EibXw0M.jpg

x3-700x468.jpg.pagespeed.ic.AaMsFE9nh0.jpg

x4.jpg.pagespeed.ic.RZUdczBPHf.jpg

x5.jpg.pagespeed.ic.jHkgKxcbFQ.jpg

Izvor: Radio Kotor

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti