Stradanja morskih kornjača

Posljednjih nekoliko godina, na Jadranskim obalama, registrovan je veliki broj stradalih morskih kornjača, vrste Caretta caretta, koja je u Crnoj Gori na spisku zaštićenih vrsta, a ona je i najbrojnija vrsta morskih kornjača u Jadranu i Mediteranu uopšte. Uzork smrti velikog broja jedinki nije pouzdano utvrđen, jer ukoliko ne postoje vidljive spoljašnje povrede, potrebno je uraditi biopsiju uginule jedinke, što iziskuje velika materijalna sredstva.

 

image_3.jpeg

 

Institut za biologiju mora iz Kotora, kao partner u projektu NETCET – „Mreža za zaštitu morskih sisara i morskih kornjača na Jadranskom moru” – IPA Jadranski program prekogranične saradnje, realizuje aktivnost praćenja stradanja morskih kornjača na području Velike plaže – opština Ulcinj, dok ostali partneri iz svih Jadranskih zemalja istovremeno realizuju istu aktivnost duž Jadranske obale, na za to prethodno utvrđenim lokacijama.

 

Period istraživanja je započet 15. januara ove godine i trajaće najduže četiri mjeseca. Za potrebe istraživanja koristi se specijalno vozilo QUAD – motor, kojim se svaka 2-3 dana obilazi cijela obala u dužini od 12 km, kako bi se utvrdilo koliki je broj stradanja ovih životinja na Velikoj plaži. Do sada je pronađena samo jedna uginula jedinka dužine 130 cm i težine preko 100 kilograma.

 

Za ovu aktivnost su od strane Univerziteta u Padovi, napravljeni sledeći stadnardni priručnici: Priručnik za prvu pomoć povrijeđenim morskim kornjačama, Priručnik za obdukciju i tehnika autopsije, a takođe je i napravljena baza podataka za područje Jadrana, gdje svaka zemlja unosi podatke o stradanju ovih vrsta.

 

Sa ekološke tačke gledišta, to je jako pozitivan rezultat, koji nam govori da u trenutno u morskom ekosistemu Crnogorskog primorja ne postoje znači negativnog uticaja na ove zaštićene morske vrste. Za razliku od nas, na obalama Italije, do sada je pronađeno više od 100 mrtvih kornjača i uzrok stradanja se još uvjek istražuje.

 

Cilj ove aktivnosti je da se između ostalog dođe do saznanja, koji su razlozi stradanja morskih kornjača, kako bi zajedničkim radom svih Jadranskih zemalja uspjeli da eliminišemo negativne uticaje, a sve u cilju da morske kornjače i dalje budu redovni stanovnici našeg Jadranskog mora.

 

Svi koji žele da budu informisani o trenutnim i budućim aktivnostima koje Institut za biologiju mora iz Kotora, realizuje u okviru  NETCET projekta, mogu da posjete veb stranu www.netcet.eu, ili da nas prate preko Facebook-a.

 

Dr Mirko Đurović

naučni saradnik

Institut za biologiju mora - Univerzitet Crne Gore

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti